2-es típusú diabetes és remisszió elérése

Megállapítások

A 2-es típusú cukorbetegség remissziója azt jelenti, hogy a HbA1c értéke legalább 3 hónapon keresztül 6,5% alatt marad, anélkül, hogy sebészeti beavatkozásokat, eszközöket vagy aktív gyógyszeres terápiát alkalmaznának a vércukorszint csökkentése céljából.

Az étrend, mint primer beavatkozás a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél remissziót eredményezhet.

Az étrend megváltoztatása primer terápiaként a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a teljes, növényi alapú élelmiszerek hangsúlyozása minimális hús- és állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával a leginkább hatékony a remisszió elérésében.

Bevezetés

A 2-es típusú cukorbetegség (röviden: T2D) az Egyesült Államokban a felnőttek mintegy 10,5%-át érinti, a fiatalabb korosztályokban egyre gyakoribb és a cukorbetegek mintegy 21%-a nem diagnosztizált. Kezelés nélkül az állapot vakságot, vesebetegséget, szív- és érrendszeri betegségeket, köztük érelmeszesedést és szívelégtelenséget, valamint egyéb társbetegségeket eredményezhet, amelyek rontják az életminőséget és hozzájárulnak a halálozási ráta növekedéséhez.

A T2D-ben szenvedő egyének esetében a remissziónak, amely tágabb értelemben a tünetek eltűnését jelenti, prioritásnak kell lennie. A remisszió fogalmában benne rejlik a betegség kiújulásának lehetősége, ellentétben a gyógyulással járó teljes és végleges eltűnéssel. A legtöbb klinikus egyetért abban, hogy a remisszió optimális cél, a vita arról folyik, hogy a remissziót hogyan kell meghatározni a glikémia szempontjából, mely egyének érhetik el, hogyan tartható fenn, milyen minimálisan prevenciós időtartamra van szükség, és milyen szerepet játszik az étrend megváltoztatása mint primer beavatkozás.

A diétás beavatkozás mellett a bariátriai/metabolikus műtétet általában a T2D remissziójának hatékony eszközeként ismerik el. Bár ez a kezelés a célzott betegek körülbelül 25-80%-ánál remissziót idézhet elő, kockázatot hordoz magában, és hatékonysága csökken, amint az alanyok visszanyerik az elveszített testsúlyt. Újabb kutatások szerint a kellően intenzív életmódbeli beavatkozás – különösen az étrend, a testmozgás és az alvás – a bariátriai műtéthez hasonlóan remissziót idézhet elő, ugyanakkor az ilyen metabolikus műtétekkel járó lehetséges mellékhatások nélkül.

Az American College of Lifestyle Medicine (ACLM) összehívott egy multidiszciplináris szakértői csoportot a T2D remissziójának vizsgálata céljából, hogy a gyakorló klinikusok számára releváns szakértői konszenzusos nyilatkozatokat (ECS) dolgozzon ki.

Feladatok és módszer

(1) Téma meghatározása: diétás beavatkozások alkalmazása a T2D kezelésére felnőtteknél a remisszió elérése céljából, (2) a szakértői testület toborzása, (3) irodalmi áttekintés, (4) érintett populáció meghatározása (5) módszer: módosított Delphi-módszer (6) az adatokat elemzés és bemutatás céljából összesíteni

Az ECS szakértői testületben az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság (AACE), az Amerikai Családorvosok Akadémiája, az Amerikai Kardiológiai Kollégium, az Amerikai Szívgyógyász Szövetség, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia (AND) és az Endokrin Társaság (ES) képviselői vettek részt. A szakértői panel tagjai által képviselt belső ACLM-érintetti csoportok között orvosok, dietetikusok, gyógyszerészek, ápolók és kutatók voltak.

A célpopuláció a 18 éves vagy idősebb, nem terhes, T2D-ben szenvedő felnőttek voltak. Az elsődleges beavatkozás a diétás étrend volt (egyéb életmódváltással vagy anélkül), beleértve a kalóriakorlátozást, a makrotápanyag-egyensúlyt (zsír, szénhidrát és fehérje) biztosító diétákat, a növényeket előtérbe helyező vagy egyéb speciális étrendi mintákat. A végeredmény a beavatkozásból eredő egyéb hosszú távú káros hatások hiányában a remisszió volt, előzetes meghatározás szerint a normál glikémiás értékek elérése egy meghatározott időtartamra, a glükózszint csökkentésére irányuló aktív farmakológiai terápia nélkül.

A keresést a PubMed adatbázisban végezték 2010. január 1. és 2020. október 2. között, majd kibővítették 2021. szeptember 8-ig.

Eredmények

Konszenzus alakult ki olyan szempontból, hogy a T2D-ben szenvedő felnőttek számára a remisszió egy optimális kimenetel, valamint, hogy a mikro- és makrovaszkuláris szövődmények megelőzése még remisszió hiányában is elsődleges fontosságú. A remisszión túl a diéta mint elsődleges beavatkozás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és javíthatja a lipoproteinprofilt (az eredmények optimalizálása érdekében a diétás beavatkozást fizikai aktivitással kell kombinálni, és hogy lehetőség szerint minden, az életmóddal kapcsolatos viselkedési formát meg kell vizsgálni). Egyetértés volt abban, hogy az étrendi beavatkozásnak elsősorban teljes értékű növényi élelmiszereket (teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, diófélék és magvak) kell tartalmaznia, miközben kerülni vagy minimálisra kell csökkenteni a hús (és más állati termékek), a finomított élelmiszerek, az ultra-feldolgozott élelmiszerek (sajt, feldolgozott és vörös húsok – szintén jellemzően összefüggésbe hozhatók a T2D-ben szenvedők kedvezőtlen kardiometabolikus kimenetelével – ) és a hozzáadott zsírokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. A teljes értékű növényi étrend alkalmas lehet mind a kezdeti, mind a tartós remisszió elérésére. Az oktatás és önmenedzselési támogatás különösen fontos a remisszió elérésére törekvő egyének számára, mind az ennek elérését elősegítő életmódbeli beavatkozások, mind a vércukorszint, a testsúly és a fiziológiai tünetek önellenőrzéséhez szükséges eszközök tekintetében a terápia de-eszkalációja során. A betegeket fel kell világosítania az önellenőrzés szükségességéről, hogy felismerjék a hipoglikémia jeleit és tüneteit (pl. a szédülés, ez jelzi, hogy a gyógyszeradagot csökkenteni kell, vagy a gyógyszert abba kell hagyni.)

Írta: Dr. Vincze Réka

Hivatkozások

Rosenfeld, R. M., Kelly, J. H., Agarwal, M., Aspry, K., Barnett, T., Davis, B. C., Fields, D., Gaillard, T., Gulati, M., Guthrie, G. E., Moore, D. J., Panigrahi, G., Rothberg, A., Sannidhi, D. V., Weatherspoon, L., Pauly, K., & Karlsen, M. C. (2022). Dietary Interventions to Treat Type 2 Diabetes in Adults with a Goal of Remission: An Expert Consensus Statement from the American College of Lifestyle Medicine. American journal of lifestyle medicine, 16(3), 342–362. https://doi.org/10.1177/15598276221087624

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek