Kreditpontos képzés orvosoknak – 6 tipp jelentkezés előtt

Dolgozz bármilyen területen, a folyamatos fejlődés, az új technológiák, eljárások, kutatási eredmények megismerése és elsajátítása mindenütt fontos. Legyen szó kötelező továbbképzésről vagy belső motivációból fakadó önfejlesztésről, a különböző képzések mind azt szolgálják, hogy a legújabb ismeretekkel felvértezve végezhesd a feladatodat és ezáltal a legtöbbet hozhasd ki magadból a munkád során.

Az orvosi hivatás az egyik legnagyobb felelősséget megkívánó szakma, ahol különösen fontos, hogy naprakész ismeretekkel és tudással rendelkezz. Nem véletlen tehát, hogy a pályán maradás feltétele a szakmai tudás szinten tartása és folyamatos fejlesztése.

Cikkünkben 6 ponton fogunk végigkalauzolni annak érdekében, hogy rávilágítsunk a legfontosabb tényezőkre, szempontokra a kreditpontos szakmai továbbképzéssel kapcsolatban.

1. Továbbképzések típusai

Először is jó, ha tudod, hogy milyen típusú képzések közül választhatsz miután megszerezted a mesterdiplomát.

A képzéseknek alapvetően 3 formáját különböztetjük meg, amelyek a következők:

  • szakképzés;
  • szakirányú továbbképzés;
  • szakmai továbbképzés.

Szakképzés

A szakképzés egy egyetemi képzés, amelyet az orvosi diploma után lehet megszerezni. Célja a szakorvosképzés, melynek keretében számos szakirányba lehet specializálódni, lehetsz például háziorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász, vagy neurológus szakorvos.

A szakképzések törzsképzési időtartama egységesen 2 év, amelyhez szakgyakorlati idő is társul (összesen így 3-6 év).

Szakirányú továbbképzés

A szakirányú továbbképzés a szakképzéshez hasonlóan szintén egyetemen végezhető, ez azonban jellemzően kevesebb időt, 2-3 félévet vesz igénybe.

Egy új szakterület elsajátítása helyett itt a meglévő ismeretek bővítésén, meghatározott irányban való elmélyítésén van a hangsúly. Ezt a képzési formát jellemzően olyan végzett szakembereknek hozták létre, akik a diplomájuk adottságai miatt nem tudnak szakképzésre menni, mert nincs rá lehetőségük.

Ilyen például egy dietetikus, aki tud menni mesterképzésre, mint táplálkozástudományi szakember, és szakirányú továbbképzésként sportdietetikát tanulhat.

Szakmai továbbképzés

A szakmai továbbképzés a felnőttképzés keretein belül elérhető lehetőségeket jelenti, ahol a szakértő kolléga kreditpontokat tud gyűjteni OFTEX, GYOFTEX és OKFŐ által akkreditált képzéseken.

Cikkünkben erről szeretnénk bővebb információt nyújtani.

2. Mennyi orvosi kreditpont szerezhető szakmai továbbképzéssel?

A továbbképzésre kötelezettnek egy továbbképzési időszak alatt szakképesítésenként legalább 250 pontot kell teljesítenie.

A szakmai továbbképzéseket végezhetjük online – távoktatásban – vagy jelenléti képzés folyamán.

Távoktatási formában évente maximum 20 pont szerezhető, amelyet törvény szabályoz.

Jelenléti formában kicsit bonyolultabb a helyzet. A továbbképzésekhez különböző szakmai szempontok alapján eltérő pontszámok rendelhetők. A megszerezhető kreditpontokat az akkreditáció folyamán az orvosi egyetem szabályozza. A legalapvetőbb tényező, hogy hány képzési órát ölel fel egy tanfolyam, illetve, hogy a kurzus során kell-e vizsgát tenni, vagy sem.

Amennyiben a tanfolyam vizsgával zárul, továbbképzési óránként 2 pont adható, abban az esetben viszont, ha nem zárul vizsgával, továbbképzési óránként csak 1 pont számolható el.

3. Hogyan lehet vizsgázni egy orvosi kreditpontos képzésen?

Jellemzően olyan módon, ahogyan a tanfolyamot is végeztük. Tehát ha egy képzésen online formában vettünk részt, akkor a vizsga is online zajlik.

Amennyiben pedig személyesen, valószínű, hogy a vizsgát is jelenléti formában kell teljesítenünk.

A hallgatók számára sok esetben egyszerűbb és gyorsabb az online vizsga, ezért javasolt online képzést választani, hiszen ebben az esetben van lehetőség online vizsgát tenni.

A vizsga formája és tartalma a képzéstől felépítésétől függően változhat. Lehetnek írásbeli tesztek, esszék, gyakorlati vizsgák vagy szóbeli megmérettetések.

4. Munka mellett is elvégezhetők a kreditpontos képzések?

Az online képzéseket munka mellett is szívesen választják a résztvevők, és jó arányban teljesítik is. A dolgozó emberek számára az egyik legnagyobb kihívást az időhiány jelenti. A távoktatás azonban lehetőséget teremt arra, hogy otthonunk kényelméből kapcsolódjunk be a tanulási folyamatba.

Ennek során nemcsak az utazási időt spórolhatjuk meg, hanem még további időt is nyerhetünk, ha más tevékenységeink közben hallgatunk meg egy előadást.

Ehhez azonban fontos, hogy az intézmény megfelelő keretrendszert biztosítson, megadja a rugalmas, önálló haladás lehetőségét a résztvevőknek.

Ha az oktatók élő adásban, meghatározott időben tartják meg az előadásukat, akkor a tanulási folyamat valamivel kötöttebb, hiszen ugyanabban az időben a hallgatónak is internetközelben, jelen kell lennie.

Amennyiben viszont stúdióban felvett anyagot biztosítanak, amely a szabadidőben és korlátlanul visszahallgatható, az nagyobb szabadságot ad a résztvevőknek is.

5. Milyen orvosi kreditpontos képzést érdemes választani?

Megkülönböztetünk szakmai és szabadon választható képzéseket, ennek megfelelően szakmai vagy szabadon választható kreditpontokat tudunk elszámolni.

A szabadon választható képzések esetében nagyobb a mozgástér. Ilyenkor érdemes olyat választani, ami nemzetközileg elfogadott vagy akkreditált tananyaggal rendelkezik, hogy a legújabb trendeket és információkat ismerjük meg.

Fontos információforrásként szolgálhat a képzés minőségére nézve a tanárok végzettsége, így ezt mindenképpen érdemes megtekinteni a jelentkezés előtt.

6. Döntést befolyásoló tényezők orvosi kreditpontos képzésnél

A megfelelő képzés kiválasztásához egyidejűleg több tényezőt is érdemes figyelembe vennünk. Ezen szempontok egy része a képzés minőségére vonatkozik, más része inkább kényelmi funkciónak tekinthető.

Ahogyan már említettük, a képzés minőségének az egyik legárulkodóbb jele a tanárok végzettsége lehet. Minél magasabban kvalifikált, minél elismertebb szakemberektől tanulhatunk egy tanfolyamon, annál nagyobb a biztosíték a képzés magas színvonalára is.

További garanciát jelenthet, ha a tananyag „peer-reviewed” átnézett, vagyis kollegiális lektoráláson, szakmai bírálaton is átment, hiszen ez a tudományos, szakmai közeg egyetértését feltételezi.

Érdemes lehet annak is utánajárni, hogy a tanfolyam során biztosítanak-e bármilyen szakmai segédletet és ezek letölthetők-e, valamint a tananyaghoz örökös hozzáférés van-e vagy csak korlátozott ideig elérhetők.

Ezek a tényezők ugyanis nagy mértékben befolyásolják azt, hogy milyen mélységben sajátítható el a tananyag.

Ezek mellett fontos szempont lehet a helyszín és az időpont is. Mérlegeld, mennyire érhető el könnyen, mennyire illeszthető be a hétköznapjaidba, időbeosztásodba a kiszemelt képzés, illetve, hogy inkább az online képzés vagy a személyes részvétel megfelelőbb-e számodra.

A szakmai továbbképzések pénzügyi kiadása kapcsán ajánlott azt is átgondolni, hogy mi az, ami még belefér a költségvetésbe, valamint nem lényegtelen az a kérdés sem, hogy van-e részletfizetési lehetőség.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek