A növényi alapú táplálkozási minták és a főbb krónikus betegségek kockázatai közötti összefüggések

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 2-es típusú cukorbetegség (T2D), a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a rák világszerte majdnem minden második halálesetért felelősek. Ezek a betegségek jelentősen lerövidítik a várható élettartamot. A táplálkozásról tudni kell, hogy döntő szerepet játszik ezen betegségek kialakulásának kockázatában.

A növényi alapú táplálkozási minták egyre nagyobb figyelmet kapnak a főbb krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a rák és a mortalitás kialakulásának kockázatát csökkentő potenciáljuk miatt.

Egy 2023-ban publikált szisztematikus áttekintés és metaanalízisben a kutatóknak az volt a célja, hogy összefoglalják a meglévő bizonyítékokat a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kimenetele közötti összefüggésekről. A felhasznált adatforrások a PubMed, a MEDLINE, az Embase, a Web of Science és az ott feltüntetett hivatkozások voltak. A kutatók minden olyan prospektív tanulmányt bevontak, ami a növényi alapú táplálkozás és a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedések, a rák és a mortalitás előfordulása közötti összefüggést vizsgálta.

Összesen 76 publikációt azonosítottak, amelyek több, mint 2 millió résztvevőt, ebből kb. 60 ezer 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált, 157 ezer szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedő, közel 58 ezer rákos és több, mint 174 ezer halálesetet tartalmaztak.

Wang és munkatársai fordított összefüggést figyeltek meg a csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztók és a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedés, a rák és a mortalitás kockázata között. A T2D-el, CVD-el és a rákos megbetegedésekkel való fordított összefüggés megerősödött, amikor a növényi alapú táplálkozási mintákban hangsúlyt kaptak az egészséges növényi alapú élelmiszerek, mint például a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek.

A mortalitás kockázatával kapcsolatos összefüggés nagyrészt hasonló volt, amikor az elemzéseket az egészséges növényi alapú étrendre korlátozták. Ezzel szemben, az egészséget kevésbé szolgáló feldolgozott élelmiszerekben gazdag növényi alapú étrend pozitívan kapcsolódott ezen betegségek kialakulásához.

Az adatok azt sugallják, hogy a növényi alapú táplálkozás, különösen az egészséges, teljes értékű élelmiszerekre alapuló növényi étrend, előnyös a főbb krónikus betegségek, köztük a T2D, a CVD, a rák, valamint az idő előtti halálozás kockázatának csökkentése szempontjából.

Cikkreferátumot írta: Lőrincz Hanna

Hivatkozások:

Wang Y, Liu B, Han H, Hu Y, Zhu L, Rimm EB, Hu FB, Sun Q. Associations between plant-based dietary patterns and risks of type 2 diabetes, cardiovascular disease, cancer, and mortality – a systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2023 Oct 4;22(1):46. doi: 10.1186/s12937-023-00877-2. PMID: 37789346; PMCID: PMC10548756.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek