A rendszeres alvás és annak minősége fontosabb halálozási kockázatcsökkentő, mint az alvási időtartam

Absztrakt

Az Oxford Academic Sleep nemzetközi folyóiratában megjelent tanulmány kimutatta, hogy a rendszeresen és következetesen időzített alvás nem hogy csak erősebb hatással rendelkezik összmortalitás szempontjából, mint önmagában az alvási időtartam mennyisége, hanem annak megfelelő minősége és időzítése szignifikánsan csökkenti például a rákban és a kardiometabolikus okból kifolyólag történő halálozás kockázatát. (1)

Bevezetés

Már régebb óta tudott, hogy nem csak a kevés, de az szükségesnél több alvás is halálozás növelő hatással rendelkezik.

Holott egyre több tanulmány állítja, hogy a napról napra történő felkelési és lefekvési idő rögzítése és beállítása legalább olyan fontos, ha nem fontosabb prediktor.

Az alvás rendszerességét mérő vizsgálatok összefüggést találtak a rendszertelen alvás és a kedvezőtlen kardiometabolikus kimenetelek, az epigenetikai öregedés, a depressziós hangulat és az alacsonyabb életminőség között. A szabálytalan alvásmintázatú emberek jobban ki vannak téve és érzékenyebben reagálnak a környezeti ingerekre, beleértve a fényt, és napi rutinjuk sem mutat kifejezett rendszerességet, így egyes tevékenységek, mint például a fizikai aktivitás és az étkezés nem követ 1-1 szabályos mintát. Ennek a viselkedésnek és az ingereknek a rendszertelen időzítése a cirkadián ritmus megzavarásához vezet, ami negatív egészségügyi hatásokkal járhat.

Ezen mérés során a UK Biobank résztvevőinek alvási rendszerességéről szóló korábbi jelentésből származó adatokat használták fel, ahol az alvási rendszeresség index (SRI) pontszámait alkalmazták (ez a mérőszám az alvásminták napi szintű hasonlóságát értékeli, figyelembe véve az alvásfragmentációt, a nap közbeni szunyókálást és a váltakozó alváskezdés és -eltolódás időzítése miatti szabálytalanságot).

Alkalmazott módszerek

2006 és 2010 között mintegy 502 000 fő, 40 és 69 év közötti résztvevőt vettek fel a UK Biobankba, akik közül 103 ezren viseltek 3 éven keresztül egy olyan gyorsulásmérő eszközt a csuklójukon, ami fizikai aktivitás esetén, vagy alvás-ébrenlét közötti átmenetnél aktiválódik. A kiértékelés során a 2013-2021 márciusig tartó halálozási adatok ICD (betegségek nemzetközi osztályozásának nyilvántartása) besorolását vették alapul.

Az alvás rendszeressége és az alvás időtartama

Az alvás rendszerességét az SRI segítségével értékelték, amely egy olyan mérőszám, amely az alvásminták hasonlóságát méri fel egyik napról a másikra. A 100-as SRI tökéletesen szabályos alvás-ébrenlét mintázatot jelent, a nulla pedig véletlenszerű mintázatot.

Eredmények

Az alvás időtartama átlagosan 6,77 ± 1,00 óra volt. Az összhalálozási ráta 4,84 halálozás volt 1000 személyévre vetítve, 1859 összhalálozással ebből 377 eset volt kardiometabolikus és 1092 eset rákos megbetegedésre visszavezethető.

A legalacsonyabb halálozás a leginkább rendszeres alvási szokások mellett volt megfigyelhető, továbbá azon személyeknél, akik akár 80-100%-ban alkalmazták a magas SRI-pontszámot eredményező szokásaikat.

Ez mit jelent? A szabályos alvásmintázatú emberek tudatosan fogadják be azon környezeti ingereket, melyeknek nap mint nap ki vannak téve, mint például: optimális fényhatás és napnak való kitettség, az alvásminőség javítása érdekében, továbbá a napi fizikai aktivitás és étkezés megfelelő időben történő beiktatásának is alvásminőség támogató hatása van. Az ingerek és a viselkedés rendszerezett és következetes időzítése hozzájárul a cirkadián ritmus fenntartásához, ami pozitív egészségügyi és alváshigiénés hatásokkal jár. Ezen alanyok körében továbbá alacsonyabb volt a dohányzás előfordulása, nagyobb százalékban végeztek sport jellegű testmozgást, gyakrabban látogattak szociális tevékenységeket, illetve a 60-80%-ban rendszeres alvási szokásokkal rendelkező embereknek a fizetése átlagosan magasabb volt (3 század értékkel, mint a 80-100%-ban alkalmazkodóké).

Az SRI pontszám meghatározásban annak is fontos jelentősége volt, hogy adott személyek mennyi időn belül aludtak el, hiszen ez is egy olyan faktor, ami hatékonyan befolyásolhatja az emberek közérzetét. Az SRI pontszám javítása érdekében érdemes elérni az 1 órán belüli elalvást, különösen azon személyek esetében, akiknek csak 1 alvási periódusa van.

Az eredmények egy nagy prospektív mintán egyértelműen azt mutatják, hogy a szabálytalanul időzített és rendszertelen alvásmintázat nagyobb halálozási kockázatot jelez előre, valamint azt, hogy – ahogy már a cikk elején is megfogalmaztuk – ha minimálisan is, de a következetes alvás időzítési szokások szignifikánsan pozitív hatással vannak az életviteli szokásokra, illetve a kardiometabolikus megbetegedések mellett a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét csökkentő hatással rendelkezhetnek.

Cikkreferátumot írta: Dr. Vincze Réka

Hivatkozások

(1) Windred DP, Burns AC, Lane JM, Saxena R, Rutter MK, Cain SW, Phillips AJK. Sleep regularity is a stronger predictor of mortality risk than sleep duration: A prospective cohort study. Sleep. 2023 Sep 21:zsad253. doi: 10.1093/sleep/zsad253. Epub ahead of print. PMID: 37738616.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek