A táplálkozás és a pikkelysömör kapcsolata

Egy új brit tanulmány szerint a magas húsfogyasztás ronthatja, míg a zöldségek, hüvelyesek és olajos magvak nagyobb mértékű fogyasztása enyhítheti a pikkelysömör tüneteit.

A pikkelysömör (pszoriázis) egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely gyakran társul szisztémás gyulladással, melynek köszönhetően növelheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. 

Ismert, hogy az étrend fontos szerepet játszhat a krónikus gyulladásos állapotok kialakulásában és kezelésében, azonban nem sok vizsgálat áll rendelkezésre, amely kifejezetten az étrendminőség és a pikkelysömör súlyossága közötti összefüggést vizsgálta, ezért egy friss, 2025-ben publikált tanulmány eredményei hasznos adatokkal szolgálnak a témában.

A brit APPLE (Asking People with Psoriasis about Lifestyle and Eating) tanulmány célja az volt, hogy azt vizsgálja, hogy az étrendminőség milyen módon befolyásolja a pikkelysömör súlyosságát, felnőttek körében. 

A kutatás 257 résztvevő étkezési adatait elemezte ételgyakorisági kérdőívek segítségével, melyek alapján az alábbi étrendi indexeket használva pontozták az alanyok étrendjét:

  • Mediterrán étrend
  • DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension)
  • Növényi alapú étrend indexek

A pikkelysömör súlyosságát az önbevalláson alapuló Simplified Psoriasis Index alapján határozták meg.

A tanulmány legfontosabb eredménye az volt, hogy azok a résztvevők, akiknek az étrendje nagymértékben eltért a DASH-diétától vagy az egészséges növényi étrendtől, négyszer nagyobb eséllyel számoltak be súlyos pikkelysömörről, mint azok az alanyok, akiknek étrendje egyetértésben volt ezekkel az étrendi mintákkal.

A vörös és feldolgozott húsok magas bevitele lényegesen összefüggött a súlyosabb tünetekkel. Ezzel szemben a diófélék, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök magasabb fogyasztása enyhébb tünetekkel jártak.

Ez a tanulmány megerősíti azt az egyre növekvő tudományos konszenzust, mely szerint az étrendnek kimondottan fontos szerepe van a gyulladásos betegségek súlyosságának csökkentésében, beleértve a pikkelysömört is, ezért a növényi alapú étrendek hatékonyak lehetnek a pikkelysömör kezelésében.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Zanesco et al. 2025, Associations between diet quality indices and psoriasis severity: results from the Asking People with Psoriasis about Lifestyle and Eating (APPLE) cross-sectional study

Ajánlott szakmai cikkek