Egy új brit tanulmány szerint a magas húsfogyasztás ronthatja, míg a zöldségek, hüvelyesek és olajos magvak nagyobb mértékű fogyasztása enyhítheti a pikkelysömör tüneteit.
A pikkelysömör (pszoriázis) egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely gyakran társul szisztémás gyulladással, melynek köszönhetően növelheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
Ismert, hogy az étrend fontos szerepet játszhat a krónikus gyulladásos állapotok kialakulásában és kezelésében, azonban nem sok vizsgálat áll rendelkezésre, amely kifejezetten az étrendminőség és a pikkelysömör súlyossága közötti összefüggést vizsgálta, ezért egy friss, 2025-ben publikált tanulmány eredményei hasznos adatokkal szolgálnak a témában.
A brit APPLE (Asking People with Psoriasis about Lifestyle and Eating) tanulmány célja az volt, hogy azt vizsgálja, hogy az étrendminőség milyen módon befolyásolja a pikkelysömör súlyosságát, felnőttek körében.
A kutatás 257 résztvevő étkezési adatait elemezte ételgyakorisági kérdőívek segítségével, melyek alapján az alábbi étrendi indexeket használva pontozták az alanyok étrendjét:
- Mediterrán étrend
- DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension)
- Növényi alapú étrend indexek
A pikkelysömör súlyosságát az önbevalláson alapuló Simplified Psoriasis Index alapján határozták meg.
A tanulmány legfontosabb eredménye az volt, hogy azok a résztvevők, akiknek az étrendje nagymértékben eltért a DASH-diétától vagy az egészséges növényi étrendtől, négyszer nagyobb eséllyel számoltak be súlyos pikkelysömörről, mint azok az alanyok, akiknek étrendje egyetértésben volt ezekkel az étrendi mintákkal.
A vörös és feldolgozott húsok magas bevitele lényegesen összefüggött a súlyosabb tünetekkel. Ezzel szemben a diófélék, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök magasabb fogyasztása enyhébb tünetekkel jártak.
Ez a tanulmány megerősíti azt az egyre növekvő tudományos konszenzust, mely szerint az étrendnek kimondottan fontos szerepe van a gyulladásos betegségek súlyosságának csökkentésében, beleértve a pikkelysömört is, ezért a növényi alapú étrendek hatékonyak lehetnek a pikkelysömör kezelésében.
Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve
6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások
Zanesco et al. 2025, Associations between diet quality indices and psoriasis severity: results from the Asking People with Psoriasis about Lifestyle and Eating (APPLE) cross-sectional study