Egy új randomizált klinikai vizsgálat szerint napi 5 gramm sült nori alga fogyasztása 4 héten át jelentősen javította a B12 vitamin státuszt vegetáriánusoknál.
A B12 vitamin kizárólag állati eredetű forrásokban található meg megbízható mennyiségben, legalábbis eddig ez volt a hivatalos álláspont. Egy 2024-ben megjelent randomizált vizsgálat azonban azt mutatta ki, hogy a nori alga valódi, biológiailag aktív B12 vitamint tartalmaz, melynek fogyasztása hatékonyan javította a vegetáriánus alanyok B12 vitamin szintjét.
A növényi alapú étrendek egyre népszerűbbek világszerte, de a B12 hiány magasabb kockázata egy fontos egészségügyi akadályt jelenthet az étrenddel kapcsolatban.
A vizsgálatot végző kutatók célja az volt, hogy teszteljék, hogy a nori alga megbízható forrása lehet-e a
B12 vitaminnak, és ha igen, milyen adagban érdemes alkalmazni.
A 4 hetes vizsgálatba 30 olyan vegetáriánus alanyt vontak be, akik a vizsgálat előtti 1 évben nem használtak B12 vitamin kiegészítőt.
Az alanyokat három csoportba osztották véletlenszerűen. Volt két intervenciós csoport, melyekben napi 5 g vagy 10 g sült norit fogyasztottak az alanyok, illetve volt egy kontrollcsoport, akik nem kaptak nori algát.
Az 5 g sült nori 2.4 mikrogramm B12 vitamint tartalmazott, mely megfelel az ajánlott napi bevitelnek (RDA), míg a magasabb dózisú csoportban a 10 g alga kb. 4 mikrogrammnyi B12 vitamint tartalmazott.
A tanulmány elején és végén a résztvevőktől vett vérmintákból az alábbi B12 vitaminnal kapcsolatos biomarkereket vizsgálták: szérum B12 szint, holotranszkobalamin (holoTC), homocisztein, metilmalonsav (MMA), valamint egy kombinált „4cB12” indexet, melyet a korábban felsorolt biomarkerekből számoltak ki.
Az eredmények azt mutatták, hogy a nori alga fogyasztása lényeges javulást okozott mindegyik biomarker szintjében, és ezáltal a 4cB12 indexben is, azonban az 5 g és 10 g-os csoportok között nem volt lényeges különbség. Ez arra utal, hogy a nori algának a magasabb dózisban történő fogyasztása nem járt további előnnyel.
Ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy a sült nori valódi, bioaktív kobalamint (b12 vitamin) tartalmaz, és lényegesen javítja a B12 vitamin státuszt.
Cikkreferátumot írta: Jankó Róbert
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve
6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások
Huang QN, Watanabe F, Koseki K, He RE, Lee HL, Chiu THT. Effect of roasted purple laver (nori) on vitamin B12 nutritional status of vegetarians: a dose-response trial. Eur J Nutr. 2024 Dec;63(8):3269-3279. doi: 10.1007/s00394-024-03505-9. Epub 2024 Oct 1. PMID: 39352476; PMCID: PMC11519184.