Egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis szerint a nyers vagy nem kellően hőkezelt marha- és juhhús fogyasztása jelentősen növeli a Toxoplasma gondii fertőzés kockázatát.
A Toxoplasma gondii egy világszerte elterjedt, zoonotikus (állatról képes emberre terjedni) parazita, amely különösen veszélyes lehet gyengült immunrendszerrel rendelkező betegekre és terhes nőkre, akiknél vetélést vagy súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat.
A fertőzöttek aránya világszerte akár a 30%-ot is elérheti az adatok szerint. A kórokozó számos módon terjedhet, de az egyik leggyakoribb és legfontosabb fertőzési útvonal az élelmiszerfogyasztás (különösen a húsételek).
A Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban megjelent 2017-es szisztematikus áttekintés és metaanalízis célja az volt, hogy az élelmiszerfogyasztás és a T. gondii fertőzés közötti összefüggéseket vizsgálja.
A szakirodalmi kutatás során 11 esettanulmány került beválasztásra és további elemzésre.
A metaanalízis legfontosabb eredményei:
- A nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztása több mint háromszorosára növelte a T. gondii fertőzés kockázatát.
- A nyers vagy nem kellően hőkezelt marhahús fogyasztása több mint kétszer, míg a nyers juhhúsé közel négyszer magasabb kockázatot mutatott.
- Az összesített adatok a nyers sertéshúsra vonatkozóan nem érték el a statisztikai szignifikancia határát, azonban a témában elemzett négy vizsgálatból három magasabb kockázatra utaló eredményt hozott.
- A nyers tojás és pasztőrözetlen tej fogyasztása sem mutatott szignifikáns összefüggést a T. gondii fertőzéssel, azonban ezeknek az élelmiszereknek az esetében is magasabb kockázatra utaltak a beválasztott tanulmányok eredményei.
Érdekes módon a juhhús és a magasabb T. gondii kockázatra utaló eredmények nem meglepők, hiszen a juhokban gyakori a parazita jelenléte, azonban a marhahús szerepe a fertőzés szempontjából vitatott volt kutatók között, mivel a szarvasmarháról úgy gondolták korábban, hogy nem ideális gazdaszervezet a T. gondii számára.
A vizsgált tanulmányok együttes eredményei azonban egyértelműen azt mutatták ki, hogy a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt marhahús is jelentős veszélyforrása lehet a T. gondii fertőzésnek.
Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve
6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások
Simone Belluco, Giulia Simonato, Marzia Mancin, Mario Pietrobelli, Antonia Ricci, Toxoplasma gondii infection and food consumption: A systematic review and meta-analysis of case-controlled studies, Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(18):3085-3096. doi: 10.1080/10408398.2017.1352563. Epub 2017 Oct 11., PMID: 29020460