Az étkezés és a toxoplazmózis kapcsolata

Egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis szerint a nyers vagy nem kellően hőkezelt marha- és juhhús fogyasztása jelentősen növeli a Toxoplasma gondii fertőzés kockázatát.

A Toxoplasma gondii egy világszerte elterjedt, zoonotikus (állatról képes emberre terjedni) parazita, amely különösen veszélyes lehet gyengült immunrendszerrel rendelkező betegekre és terhes nőkre, akiknél vetélést vagy súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat.

A fertőzöttek aránya világszerte akár a 30%-ot is elérheti az adatok szerint. A kórokozó számos módon terjedhet, de az egyik leggyakoribb és legfontosabb fertőzési útvonal az élelmiszerfogyasztás (különösen a húsételek).

A Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban megjelent 2017-es szisztematikus áttekintés és metaanalízis célja az volt, hogy az élelmiszerfogyasztás és a T. gondii fertőzés közötti összefüggéseket vizsgálja.

A szakirodalmi kutatás során 11 esettanulmány került beválasztásra és további elemzésre.

A metaanalízis legfontosabb eredményei:

  • A nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztása több mint háromszorosára növelte a T. gondii fertőzés kockázatát.
  • A nyers vagy nem kellően hőkezelt marhahús fogyasztása több mint kétszer, míg a nyers juhhúsé közel négyszer magasabb kockázatot mutatott.
  • Az összesített adatok a nyers sertéshúsra vonatkozóan nem érték el a statisztikai szignifikancia határát, azonban a témában elemzett négy vizsgálatból három magasabb kockázatra utaló eredményt hozott.
  • A nyers tojás és pasztőrözetlen tej fogyasztása sem mutatott szignifikáns összefüggést a T. gondii fertőzéssel, azonban ezeknek az élelmiszereknek az esetében is magasabb kockázatra utaltak a beválasztott tanulmányok eredményei.

Érdekes módon a juhhús és a magasabb T. gondii kockázatra utaló eredmények nem meglepők, hiszen a juhokban gyakori a parazita jelenléte, azonban a marhahús szerepe a fertőzés szempontjából vitatott volt kutatók között, mivel a szarvasmarháról úgy gondolták korábban, hogy nem ideális gazdaszervezet a T. gondii számára.

A vizsgált tanulmányok együttes eredményei azonban egyértelműen azt mutatták ki, hogy a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt marhahús is jelentős veszélyforrása lehet a T. gondii fertőzésnek.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Simone Belluco, Giulia Simonato, Marzia Mancin, Mario Pietrobelli, Antonia Ricci, Toxoplasma gondii infection and food consumption: A systematic review and meta-analysis of case-controlled studies, Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(18):3085-3096. doi: 10.1080/10408398.2017.1352563.  Epub 2017 Oct 11., PMID: 29020460

Ajánlott szakmai cikkek