Cukorbetegek étrendi kezelése: DASH és TÉNÉ

Az elhízás előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben növekedett és mostanra az amerikai felnőttek 14,7%-a cukorbeteg, melyből 90-95% 2-es típusú cukorbetegségben érintett. Az étrendi szokások javítása az egészségügyi öngondoskodás fontos része és az American Diabetes Association is elismeri, hogy előnyös a glikémiás kontroll, a testsúlykontroll és más kockázatfaktorok kezelése szempontjából.

A növényekkel gazdagított, vagy növényi alapú étrendi minták mind gazdagabbak gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és alacsonyabbak feldolgozott ételekben, telített zsírban, hozzáadott cukorban és sóban, mint a tipikus amerikai étrend.

Egy mérsékelten növényi alapú megközelítés a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) étrend, amiben nincsenek tiltólistás élelmiszerek, hanem a hangsúly a több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona és alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztásán van, közben csökkentve a telített zsírok, cukor és só bevitelét. A növényi alapú étrend spektrumának végén található a teljes értékű élelmiszereket tartalmazó növényi étrend (WFPB, más néven TÉNÉ), amely babot, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz, teljesen kizárja az állati élelmiszereket, hozzáadott zsírokat és a legtöbb hozzáadott cukrot.

Mind a DASH, mind a TÉNÉ étrend esetében kimutatták, hogy csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, a testsúlyt és a vércukorszintet. Azokban a programokban, amelyek a TÉNÉ étrendet integrálják, atheroszklerotikus regressziót (érelmeszesedés visszaszorítása), angina javulást és a koronária artériás megbetegedéssel diagnosztizált emberek kardiovaszkuláris események kockázatának csökkenését mutatták ki. Ezek a glikémiás kontrollon túli előnyök különösen fontosak a 2-es típusú cukorbetegség esetében.

Ha az étrendi tényezők változnak, akkor az anyagcsere, különösen a glikémiás kontroll is gyorsan változik. Például egy három napig tartó magas zsírtartalmú étrend növeli az intramuscularis lipidek szintjét és 17%-os csökkenést okozott a glükóz infúziós sebességében egy olyan kísérletben, amiben intravénás cukoroldattal folyamatosan magasan tartották az alanyok vércukorszintjét. Tehát a magas zsírtartalmú étrend rontotta a résztvevők anyagcseréjének cukorterhelése adott válaszát.

Annak ellenére, hogy tudjuk, a nagy étrendi változtatások gyors hatásokkal járhatnak, az inzulinszükséglet akut változásaira vonatkozóan a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő inzulinfüggő egyéneknél ez korlátozott. Az amerikai 2-es típusú cukorbetegek akár 24%-a igényel inzulinterápiát, és a táplálkozáskezelés minden cukorbeteg páciensnek javasolt.

Egy friss vizsgálatban inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegek vettek részt, és a DASH étrend és a TÉNÉ étrend anyagcserére gyakorolt hatásait térképezték fel.

A résztvevőket a University of Rochester endokrinológiai klinikájáról toborozták. Bevonási kritériumok közé tartozott: 18 év feletti kor, napi inzulinkezelést igénylő 2-es típusú cukorbetegség, legalább 27 kg/m2 testtömegindex (BMI) és a hemoglobin A1c (HbA1c) szintje 6,5–9,5% között (48 és 80 mmol/mol). Ha metformint, GLP-1 agonistát vagy SGLT2 gátlót használtak, annak adagjának az elmúlt három hónapban stabilnak kellett lennie a tanulmány előtt, és a résztvevő inzulinadagjának is az elmúlt három hónapban stabilnak kellett lennie (nem voltak változások a receptjükben > 10%). Azokat kizárták, akik a közelmúltban esetleg növényi alapú vagy vegetáriánus étrendet követtek. A vizsgálat az alábbi módon épült fel: egy hét szokásos étkezés után egy hétig DASH alapján táplálkoztak a résztvevők, majd egy hét TÉNÉ következett, majd ismét DASH. A teljes időtartam alatt folyamatos vércukormérőt viseltek.

Mind a DASH étrend, mind a TÉNÉ étrend, amelyeket kötelező kalória vagy adagkorlátozás nélkül fogyasztottak, jelentős és gyors inzulinszükséglet-csökkenést eredményeztek. Két hét alatt a résztvevők 39%-kal kevesebb inzulint szedtek be, miközben a vércukorszintjük tartósan alacsonyabb maradt. Ezzel párhuzamosan jelentős kardiometabolikus javulásokat tapasztaltak az összkoleszterinben, LDL-koleszterinben, leptinben, testsúlyban és hsCRP-ben. Annak ellenére, hogy nem lehet szigorúan elkülöníteni a DASH étrend és a TÉNÉ étrend hatásait a gyors heti váltások miatt, egy mintázat körvonalazódott. A legtöbb eredmény esetében a DASH étrend kezdeti előnyei jelentősen nőttek a TÉNÉ étrend 7 napos váltását követően, majd ezek az előnyök visszaálltak a kiindulási értékekre a DASH étrend folytatásakor.

A tanulmányban résztvevők cukorbetegsége előrehaladottabb volt, mint sok korábbi táplálkozási beavatkozásban résztvevő személy esetében. Egy korábbi kutatásban Anderson és munkatársai arra jutottak, hogy azok a sovány férfiak, akik egy anyagcsere osztályon fogyasztottak egy testsúlytartó magas szénhidrát- és rosttartalmú étrendet, az inzulinjukat átlagosan 26 egységről 11 egységre csökkentették 16 nap alatt. Tekintettel a kísérletben résztvevők cukorbetegségének fejlettebb jellegére, figyelemre méltók a megfigyelt változások gyorsasága és mértéke.

Mind a DASH étrend, mind a TÉNÉ étrend előnyösnek bizonyult. A tanulmány jellege miatt nem lehetséges a két étrend szigorú összehasonlítása, mivel nem volt várakozási időszak, a hetente történő váltás miatt hatással voltak egymásra. Ennek ellenére egy tendencia megfigyelhető. Javulások voltak a DASH 1 héten, további javulások a TÉNÉ étrend, majd a DASH 2 étrend folytatásakor a kiindulási szint felé való visszafejlődés. Ez azt sugallja, hogy a DASH étrend kevésbé hatékony, mint a TÉNÉ étrend a vizsgált legtöbb eredmény esetében. Érdekes módon a DASH 2 hét utáni legtöbb eredmény hasonló volt a DASH 1 végén elért eredményekhez. Ez arra utal, hogy a) ezeknek az eredményeknek gyors változása van, és b) a résztvevők hasonlóan jól tartották magukat a DASH étrendhez mindkét DASH héten, annak ellenére, hogy a TÉNÉ étrend hetében jelentős változásokat hoztak létre.

Az eredmények valószínűleg számos egyidejűen működő mechanizmusnak tulajdoníthatók. Az összes étrendi hét során a résztvevők a megszokottnál kevesebb kalóriát fogyasztottak, ami összhangban van a tanulmány végére megfigyelt testtömegcsökkenéssel, ami átlagosan az összes testtömeg 3%-át tette ki. A DASH 1, TÉNÉ és DASH 2 hét során a kalóriabevitel 13%, 18% és 18% -kal csökkent az alapértékhez képest, amelyet a 24%, 39% és 30%-os inzulinszükséglet-csökkenés kísért. Azonban a kalóriacsökkentés és a testsúlycsökkenés nem az egyetlen tényezők, amelyek a megfigyelt változásokhoz vezettek, a bevitt élelmiszerek jellege is hozzájárult ehhez. A magas rostbevitel konzekvensen kedvező hatásokat mutatott mind a glikémiás kontroll, mind a kardiovaszkuláris kockázati tényezők tekintetében. A magasabb zsírbevitel viszont növelheti az intramuscularis lipid szintet és csökkenti az inzulinérzékenységet. A telített zsír különösen károsnak tűnik. A magas szénhidráttartalmú és alacsony zsírtartalmú étrendek jelentős előnyöket nyújthatnak a glikémiás kontroll és a kapcsolódó társbetegségek terén.

A tanulmány erőssége az elért jelentős táplálkozási változások, amelyeket kötelező kalória vagy adagkorlátozás nélkül hajtottak végre. A résztvevők a mindennapi életüket normálisan élhették a vizsgálat során, ami nagyobb általánosítási lehetőséget kínál, mint több korábbi vizsgálat, amelyek résztvevőit lakóhelyi programokban vagy anyagcsere osztályokon kellett elszállásolni.

Összefoglalva, ez a tanulmány azt mutatja be, hogy a DASH étrend vagy a TÉNÉ étrend alkalmazása jelentős és gyors változásokat eredményezhet az inzulinszükségletben, az inzulinrezisztenciában, a koleszterinszintben és az gyulladási faktorokban az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél, ahol a nagyobb táplálkozási változások nagyobb eredményeket hoznak. Ezek az eredmények relevánsak lehetnek azoknak a motivált betegeknek, akik szeretnék átvenni a növényi alapú étrendet és szükségük van tanácsokra a gyógyszerelhagyásra vonatkozóan. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek még mindig nagy, átfogó és gyors előnyöket érhetnek el a glikémiás kontroll, a gyógyszerigény és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők területén étrendváltoztatással, még az előrehaladott esetekben is. Ezeknek az eredményeknek fontos következményei vannak nemcsak az egyéni egészségi kockázatokra, hanem az ellátási költségekre is. További tanulmányok szükségesek annak érdekében, hogy értékeljék a viselkedési változások fenntarthatóságát és az eredmények tartósságát.

Cikkreferátumot írta: Sz. Sára

Hivatkozás:

Campbell TM, Campbell EK, Attia J, Ventura K, Mathews T, Chhabra KH, Blanchard LM, Wixom N, Faniyan TS, Peterson DR, Harrington DK, Wittlin SD. The acute effects of a DASH diet and whole food, plant-based diet on insulin requirements and related cardiometabolic markers in individuals with insulin-treated type 2 diabetes. Diabetes Res Clin Pract. 2023 Aug;202:110814. doi: 10.1016/j.diabres.2023.110814. Epub 2023 Jul 5. PMID: 37419391; PMCID: PMC10528443.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek