Egy frissen kiadott tanulmány szerint az étrendi zsírsavbevitel összefügg a petefészekrák utáni túléléssel

Egy kínai prospektív kohorszvizsgálat szerint a telített zsírsavak és egyéb állati eredetű zsírok bevitele lényegesen növeli a petefészekrákos betegek halálozási kockázatát, míg a tojásból, gyümölcsökből és zöldségekből származó zsírok kedvezőbb hatást mutattak a túlélésre.

A petefészekrák a legmagasabb halálozási aránnyal járó nőgyógyászati daganat, amely gyakran csak az előrehaladott stádiumokban kerül felismerésre.

Bár az onkológiai kezelések sokat fejlődtek, a túlélés prognózisát befolyásoló életmódbeli tényezők továbbra is fontos kutatási területet jelentenek.

Ezen tényezők között a táplálkozás szerepe kimondottan fontos lehet, különösen a zsírok és zsírsavak élettani hatásai szempontjából.

A kínai Ovarian Cancer Follow-Up Study (OOPS) keretein belül 703, frissen diagnosztizált petefészekrákos nő étrendi szokásait követték nyomon a kutatók, átlagban 37 hónapon át.

A kutatók validált étkezési kérdőív alapján elemezték a zsírbevitel mennyiségét és típusát, majd Cox-regressziós modellek segítségével vizsgálták a zsírbevitel kapcsolatát a minden okból bekövetkező halálozással.

Az eredmények szerint a legtöbb zsírt fogyasztó nők körében 87%-kal magasabb halálozási kockázat volt megfigyelhető, a legkevesebb zsírt fogyasztó nőkhöz képest.

A telített zsírok magas fogyasztói között kétszer nagyobb volt a halálozás kockázata. Az állati eredetű, egyszeresen telítetlen zsírsavak (vörös húsok és a baromfi is gazdag forrásai) magas fogyasztása szintén kétszer magasabb kockázatnövekedést mutatott, azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztották ezen zsírokból.

Ezzel szemben a tojásból, gyümölcsből és zöldségekből származó zsírok nagyobb fogyasztása 50%-kal alacsonyabb halálozási kockázatot mutatott.

Egyébként a magas zsírbevitelt jelentő nők körében alacsony tojás- és halfogyasztás volt megfigyelhető, ami arra utal, hogy a zsírbevitelük nagyrészét egyéb állati zsírok tették ki.

A kaprinsav, mirisztinsav, palmitinsav, sztearinsav és olajsav, melyek tejtermékekben, húsokban, illetve pálma- és kókuszolajban fordulnak elő, magas bevitele szintén magasabb halálozási kockázattal állt összefüggésben.

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy nemcsak az étrendi zsírok mennyisége, hanem azok forrása és típusa is fontos tényező a petefészekrák utáni túlélés szempontjából.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Yi-Fan Wei, Yi-Lin Xu, Yi-Zi Li, Shu-Hong Huang, Xue Qin, Shi Yan, Jin Xu, Fang-Hua Liu, Song Gao, Meng Luan, Ting-Ting Gong, Qi-Jun Wu, The association of dietary fat and fatty acid intake with ovarian cancer survival: findings from the OOPS, a prospective cohort study, Nutr J. 2025 Apr 30;24(1):70.  doi: 10.1186/s12937-025-01135-3., PMID: 40307801

Ajánlott szakmai cikkek