Útmutató az életmódorvostan vizsgához

Az életmódorvostan ma már fontos részét képezi az egészségügyi ellátásnak. De mégis mi is ez pontosan, és milyen folyamatokon keresztül képes számottevő eredményeket elérni? Megmutatjuk, mire van szükséged, ha te is életmódorvos szeretnél lenni.

I. Mi az életmódorvostan?

Az életmódorvostan az orvoslás egy tudományosan elfogadott formája, amely a helytelen életmód következtében kialakuló krónikus betegségek megelőzésével, kezelésével és visszafordításával foglalkozik.

A krónikus betegségek számottevő hányadának hátterében valamilyen helytelen életmódbeli szokás áll. Ennek megfelelően az életmódorvostan az életvezetési döntésekre kíván hatást gyakorolni és a rossz szokások felszámolásával eredményt elérni.

Kompetenciafejlesztés az életmódorvostanban

A folyamatban kitüntetett szerepe van a kliens kompetencia fejlesztésének és aktív részvételének.

Az életmódorvos nem egyszerűen életmódtanácsokat ad, hanem olyan készségekkel ruházza fel a betegeket, melyek segítségével képessé válnak az „öngyógyításra”, a saját állapotuk pozitív irányú befolyásolására, a céljaik elérésére egészségesebb táplálkozás, fizikai aktivitás, a szociális kapcsolatok és a mentális egészség javítása, valamint a káros szerhasználat mellőzése révén.

Az életmódorvostan alapelvei

Az életmódorvostan a következő 6 alapelvre épül:

 1. Mentális jólét, stresszkezelés
 2. Káros szenvedélyek minimalizálása
 3. Egészséges és kielégítő társas kapcsolatok
 4. Egészséges táplálkozás
 5. Minőségi alvás
 6. Testmozgás

II. Miért fontos az életmódorvostan vizsga?

Készségek elsajátítása az életmódorvoslással

Az életmódorvostan képzés nem csupán szakmai ismereteket ad, hanem az életmódorvoslás készségek elsajátítását is magában foglalja.

Nemzetközileg akkreditált egészségtudományi képzés szakértőknek

A betegek hatékony kezeléséhez, ahhoz, hogy esetükben tartós életmódváltást lehessen elérni, nem elegendő az életmódorvostan tudás, fontos a megfelelő képességek és szemlélet elsajátítása is a betegek támogatásában, ösztönzésében.

Tartós változás az életmódorvostan eszközeivel

Az olyan alapelvek, mint a személyközpontú ellátás, az értékalapú gondoskodás és a támogatott öngondoskodás szemléletének jegyében olyan eszközök birtokába kerülhetsz, amelyekkel tartósabb változást érhetsz el a betegek hozzáállásában, mivel ezek arra építenek, hogy mi a fontos az egyének számára a saját egészségükkel kapcsolatban, valamint hogyan tudják saját maguk kezelni a fennálló állapotukat.

Életmódorvostan módszerei

Ehhez a módszertáradat olyan technikákkal bővítheted, mint a motivációs interjú, az egészségügyi coaching, a rövid beavatkozások (pl.: bátorítás, tanács célzott alkalmazása), a célmeghatározás vagy a SMART célok használata, mint az életmódorvostan receptjei.

Megismerheted továbbá a csoportos konzultációkat, az atomi szokások erejét, illetve a célspecifikus életmóddal kapcsolatos szűrő eszközök alkalmazását (pl. alvási rendellenességek vagy egészségmagatartás felmérése).

Életmódorvostan, mint multidiszciplináris tudomány

Mindebből látszik, hogy az életmódorvoslás multidiszciplináris jellegű, amely több tudományterület eljárásait alkalmazza, támaszkodik többek között a viselkedéstudományra, a coaching módszereire, vagy a csoportos konzultációra.

Megtanítjuk, hogyan növelhető az egészségben eltöltött életévek száma életmódorvoslással.

Új karrier az életmódorvostan vizsgával

Az életmódorvostan vizsgán mindezen területeken számot adhatsz az elsajátított tudásról, a tanúsítvány birtokában pedig magabiztosan kezdheted meg életmódorvosi pályádat, vagy egészítheted ki már meglévő praxisodat.

III. Az életmódorvostan vizsga előfeltételei

Életmódorvostan vizsga bemeneti követelményei

Az életmódorvostan vizsga orvosok és egészségtudományi szakemberek számára érhető el.

A képzésre való jelentkezés bemeneti követelménye tehát orvosi, szakorvosi, fogorvosi, klinikai szakpszichológusi, gyógyszerész, vagy egészségtudományi MSc, PhD, BSc végzettség.

Életmódorvostan képesítés

A képzés elvégzése után egy tanúsítvány birtokába kerülsz, amely függ az alapvégzettségedtől. Orvosi diploma, vagy az OFTEX által elfogadott végzettség esetén Életmódorvos, egészségtudományi MSc, PhD, BSc végzettség esetén pedig Életmódszakértő szakmai minősítést szerezhetsz.1

Életmódorvostan vizsga, mint kreditpontszerző lehetőség

Az életmódorvostan egy akkreditált kreditpontszerző szakmai továbbképzés, melynek elvégzésével 20 tanfolyami továbbképzési kreditpont számolható el az OFTEX és a GYOFTEX keretén belül, egészségtudományi MSc, PhD és BSc végzettséggel rendelkezők pedig 10 tanfolyami továbbképzési kreditpontot szerezhetnek az OKFŐ keretén belül.2

IV. Az életmódorvostan vizsga lépései

 1. A képzőintézmény kiválasztása
 2. Jelentkezés az online képzésre
 3. Önálló tanulás szakasza
 4. Vizsga teljesítése

V. IBLM vizsgalehetőség életmódorvostanból

Mi az az IBLM vizsga?

Az IBLM vizsga az életmódorvostan nemzetközi vizsgája, melynek elvégzésével egy nemzetközi oklevelet szerezhetsz.

Az IBLM vizsgát az International Board of Lifestyle Medicine, az életmódorvoslást tanúsító testület szervezi.

Ki jelentkezhet IBLM vizsgára?

IBLM vizsgára kizárólag orvos, szakorvos, gyógyszerész, vagy egészségtudományi MSc, PhD végzettséggel rendelkező szakember tud jelentkezni. Fontos, hogy egészségtudományi BSc fokozattal nemzetközi életmódorvostan vizsgát nem lehet tenni.

Mi a különbség az IBLM vizsga és a LifestylePro Academy vizsgája között?

A LifestylePro Academy képzése és saját vizsgája önállóan akkreditált és elfogadott Magyarországon, így hivatalos magyar felnőttképzési oklevelet és kreditpontszerzési lehetőséget nyújt.

Az akadémia képzése ugyanakkor az IBLM által is akkreditált, így megfelel a nemzetközi vizsga bemeneti követelményeinek.

Használd fel tudásodat arra, hogy pozitív hatást gyakorolj a páciensek egészségére és kimagasló sikereket érj el bizonyított életmódbeli változtatásokkal.

Amennyiben tehát szeretnél egy nemzetközi tanúsítványt is szerezni, azt saját döntésed alapján megteheted, és jelentkezhetsz az IBLM vizsgára, mivel a LifestylePro Academy képzése egyben az IBLM akkreditált vizsgafelkészítő tanfolyamaként is szolgál.

Mik az IBLM vizsgára való jelentkezés lépései?

1.lépés: jelentkezz a MOTE-nél

A nemzetközi IBLM vizsgára a jelentkezést mindenki egyénileg intézi. Ehhez első lépésként a MOTE-nél (Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület) szükséges jelezni az IBLM vizsgatételi szándékot. A MOTE, az amerikai életmódorvosi szervezet (ACLM) hivatalos magyar testvérszervezete.

2.lépés: életmódorvostan képzést sikeresen teljesíteni kell

A második lépés az életmódorvosi vagy életmódszakértői képzés sikeres teljesítése. Ez kétféleképpen valósulhat meg:

3.lépés: életmódorvosi esettanulmány készítése

A következő lépés egy esettanulmány készítése, melyben be kell mutatni, hogy milyen változásokat lehet elérni önmagában az életmódváltással.

Fontos, hogy a tanulmányban megjelöld azokat a könyveket, tanulmányokat, forrásokat, amelyeket felhasználtál a dolgozat megírása során.

Ez a feladat azt méri fel, hogy mennyire tudsz komplex módon gondolkodni, tudsz-e mérlegelni abban a tekintetben, hogy egyes egészségügyi problémák esetén milyen életmódbeli tényezőkre kell leginkább odafigyelni.

4.lépés: életmódorvosi konferencia részvétel

A jelentkezéshez részt kell még venned egy az IBLM által akkreditált konferencián személyesen vagy online formában.

5.lépés: életmódorvosi vizsga regisztráció és díjak befizetése

Ezt követi a vizsgára való regisztráció és a díjak befizetése. Végül sor kerül magára a vizsgára, amelyhez mindenkinek saját maga számára kell laptopot biztosítania.

Fontos információ még, hogy a vizsga magyar és angol nyelven is teljesíthető. Célszerű a nyelvet aszerint választani, hogy milyen nyelvű képzésen vettél részt.3

VI. Az életmódorvostan vizsga hivatalosan szakvizsga?

Az életmódorvostan vizsga hivatalosan nem szakvizsga

Sem Magyarországon, sem a világ más részén nem létezik ezen a területen szakvizsga még, így az életmódorvostan külföldön és itthon is szakmai továbbképzésnek minősül.

Az életmódorvostan vizsga licence vizsgának minősül?

Tehát az életmódorvostan képzés tanúsítványt biztosít és nem orvosi licence vizsgát. Oktatása nem egyetemi kereteken belül történik, hanem különböző képzőintézményekben, ezért is van az OFTEX, GYOFTEX és OKFŐ által akkreditálva.

Mik a jogi keretek az életmódorvostan vizsga után?

A fentiek értelmében azok a jogi feltételek és keretek vonatkoznak a képzésben résztvevőkre, amelyek a szakmai továbbképzéseket is meghatározzák az OFTEX, GYOFTEX és OKFŐ által.

Jelentkezz életmódorvos képzésünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed és szeretnél tanulni az életmódorvoslásról, nézd meg képzési kínálatunkat.

1A bemeneti követelményektől függően a nemzetközi tanúsítvány nevek eltérnek.
2Kérjük, olvasd el a képzési oldalon, hogy milyen szakmacsoportoknak biztosítjuk a kreditpont elszámolást.
3Érdeklődj a MOTE-nél, hogy aktuálisan mikor és milyen nyelven érhető el az IBLM vizsga.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

 • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
 • 6 pilléres rendszer
 • Nemzetközileg akkreditált
 • 68 db szakirodalmi citálás
 • PDF formátum
 • Bármilyen eszközön olvasható
 • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
 • Gyakorlati tippek és tanácsok
 • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek