Hogyan előzheti meg az életmódorvoslás a kiégést az egészségügyi szakemberek körében?

A megkérdezett életmódorvosok kilencven százaléka arról számolt be, hogy az életmódorvoslás pozitívan befolyásolja szakmai elégedettségüket.

Az egészségügyi szakemberek körében a kiégés kérdése egyre nagyobb gondot jelent, mivel jelentős számú szakembert érint, és hozzájárul az orvos- és egyéb klinikai szakemberhiányhoz. Az American College of Lifestyle Medicine (ACLM) által az American Journal of Health Promotion című folyóiratban közzétett új, fontos tanulmány azonban rávilágít arra, hogy az életmódorvoslás milyen lehetőségeket rejt magában az egészségügyi szakemberek kiégésének kezelésére és csökkentésére. (1)

Az életmódorvoslás pozitív hatása

A tanulmányhoz megkérdezett 482 fő, az American College of Lifestyle Medicine (ACLM) által megkérdezett tag közül a válaszadók 90%-a arról számolt be, hogy az életmódorvoslás integrálása orvosi gyakorlatukba pozitív hatással volt szakmai elégedettségükre. Az életmódorvoslás fő előnyeiként a betegek eredményeinek jelentős javulásáról, a betegek elégedettségének növekedéséről és a klinikus és a beteg közötti tartalmasabb kapcsolatok kialakulásáról számoltak be.

Az életmódorvoslás és a kiégés csökkenése közötti kapcsolat

A tanulmány szignifikáns összefüggést mutatott ki az életmódorvoslás beépítése és a kiégés megtapasztalásának csökkent valószínűsége között az egészségügyi szakemberek körében. Az életmódorvoslást szélesebb körben gyakorló szakembereknél 43%-kal kisebb esélyt találtak a kiégés megtapasztalására.

A szakmai elégedettséghez hozzájáruló tényezők

A felmérésben résztvevők az életmódorvoslásnak a szakmai elégedettségükre gyakorolt pozitív hatását különböző tényezőknek tulajdonították. A legfontosabb válaszok között szerepelt az eredményesség és a jelentőségteljesség érzése, a betegek elégedettségének növekedése a jobb eredmények miatt, valamint a tanítás és a coaching öröme.

Az egészségügyi szakemberek kiégése elleni küzdelem szükségessége

A kiégés gyakorisága az egészségügyi szakemberek körében riasztó szintet ért el. Becslések szerint 2022-ben a szakemberek 63%-a tapasztalta ezt, ami jelentős növekedés a 2017-es 44%-hoz képest. Ez az eszkalálódó tendencia súlyosbítja az egészségügyi szakemberhiányt, amely az AAMC (Association of American Medical Colleges) előrejelzése szerint 2034-re 37.800 és 124.000 között lesz a klinikusok számának csökkenése.

Az életmódorvoslás megértése

Az életmódorvoslás olyan speciális terület, amely a terápiás életmódbeli beavatkozásokra összpontosít, mint a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésének elsődleges megközelítésére. A bizonyítékokon alapuló életmódbeli változtatásokkal, mint például a teljes értékű növényi táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a pihentető alvás, a stressz hatékony kezelése, a kockázatos anyagok kerülése és a pozitív társadalmi kapcsolatok ápolása, az életmódorvosok célja az említett állapotok kezelése és gyakran visszafordítása. Emellett az életmódorvoslás hatékony megelőző stratégiákat is kínál.

Az életmódorvoslás előnyei az egészségügyi szakemberek számára

A tanulmány rávilágított azon egészségügyi szakemberek tapasztalataira, akik életükben és gyakorlatukban magukévá tették az életmódorvoslást. Arról számoltak be, hogy az életmódorvoslás lehetővé tette számukra, hogy a betegekkel holisztikusan foglalkozzanak, és a fizikai panaszok mellett az érzelmi szempontokat is figyelembe vegyék. Sokan kifejezték, hogy örömöt, értelmet és hálát találnak szakmai munkájukban, kiemelve azt a személyes beteljesülést, amelyet az életmódorvoslás nyújthat.

Öngondoskodás és életmódváltás

Az életmódváltás beépítése a saját életükbe kritikus tényezőnek bizonyult az egészségügyi szakemberek kiégésének csökkentésében. Azok a szakemberek, akik fokozták a fizikai aktivitást, túlnyomórészt teljes értékű növényi alapú étrendet (TÉNÉ) vezettek be, vagy hatékony stresszkezelési technikákat alkalmaztak, saját jólétük jelentős javulásáról számoltak be.

Jövőbeni következmények és kutatás

Míg a kiégés kezelésére irányuló korábbi erőfeszítések elsősorban a szervezeti változásokra összpontosítottak, korlátozott sikerrel, ez a tanulmány hangsúlyozza a további kutatások szükségességét, hogy összehasonlítsák a kiégéssel kapcsolatos tapasztalatokat az életmódorvoslás klinikusai és a nem életmódorvosok között.

Következtetés

Az egészségügyi szakemberek kiégésének problémája figyelmet és hatékony megoldásokat igényel a jólétük megőrzése és a magas színvonalú betegellátás biztosítása érdekében. Az életmódorvoslás integrálása ígéretes megközelítésként jelenik meg, amely az egészségügyi szakembereknek eszközt kínál a kiégés megelőzésére és kezelésére, szakmai elégedettségük fokozására, valamint a pácienseikkel való mélyebb kapcsolat kialakítására. Az életmódorvoslás elveinek átvételével az egészségügyi szakemberek teljes értékű és fenntartható karrierutat alakíthatnak ki az egészségügyben.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások:

(1) Pollard KJ, Gittelsohn J, Patel P, Lianov L, Freeman K, Staffier KL, Pauly KR, Karlsen MC. Lifestyle Medicine Practitioners Implementing a Greater Proportion of Lifestyle Medicine Experience Less Burnout. Am J Health Promot. 2023 Nov;37(8):1121-1132. doi: 10.1177/08901171231182875. Epub 2023 Jun 27. PMID: 37368959; PMCID: PMC10631282.

Ajánlott szakmai cikkek