Hogyan hat napi 45 g dió a testsúlyra?

Egy friss randomizált klinikai vizsgálat szerint a napi 45 gramm dió fogyasztása négy héten át szignifikánsan csökkentette a derékkörfogatot középkorú, metabolikus szindrómára hajlamos egyéneknél.

A metabolikus szindróma a felnőtt lakosság közel 25%-át érinti világszerte, és szorosan összefügg az elhízással, 2-es típusú cukorbetegséggel és szív-érrendszeri betegségekkel.

A dió gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagokban gazdag, így feltételezhető, hogy kedvező hatása lehet a metabolikus szindrómában és annak következményeinek megelőzésében.

A Nutrients táplálkozástudományi szaklapban egy 2025-ben megjelent 4 hetes randomizált, kontrollált vizsgálat célja az volt, hogy napi 45 g dió fogyasztásának hatását vizsgálja 20 középkorú (átlagéletkor 49 év), metabolikus szindrómára hajlamos résztvevőn.

A metabolikus szindróma hátterében gyakran krónikus, alacsony szintű gyulladás áll, amelyet olyan vérben kimutatható biomarkerek magas szintje jelez mint a VCAM-1, ezért a kutatók a testösszetételbeli változások és kardiometabolikus markerek mellett a VCAM-1 szintjében bekövetkező lehetséges változást is vizsgálták.

Az alanyok 28 napon keresztül diót fogyasztottak, majd egy 31 napos szünet után a kontroll étrendet fogyasztották 28 napon keresztül, ami nem tartalmazott diót vagy dióféléket.

A legfontosabb eredménye a vizsgálatnak a derékkörfogat lényeges csökkenése volt, míg más testösszetételbeli vagy kardiometabolikus paraméterek, mint a vérzsírok, vércukorszint, vérnyomás vagy a gyulladásos biomarkerek nem mutattak statisztikailag lényeges változást, bár fontos kiemelni, hogy a vizsgálatot mindössze 20 alany teljesítette, ami kis mintaszámnak számít.

A frissen kiadott tanulmány eredménye összhangban áll korábbi hosszú távú kutatásokkal, mint például a PREDIMED (5 éves randomizált, kontrollált vizsgálat) vagy WAHA (2 éves randomizált, kontrollált vizsgálat) vizsgálatok, melyek szintén kedvező hatást mutattak ki a testsúlyra a diófélék fogyasztásának köszönhetően.

A vizsgálat rövid időtartamának tudható, hogy az olyan markerek, mint az sVCAM-1 vagy a glikémiás paraméterek, nem mutattak lényeges változást, hiszen ezek a változások több időt igényelhetnek.

Ez a tanulmány további bizonyítékot jelent a dió rendszeres fogyasztásának jótékony hatásáról, különösen a hasi elhízásra.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

MDPI, Benefits of Short-Term (4-Week) Daily Walnut Consumption in Middle-Aged Adults at Risk for Metabolic Syndrome: Outcomes of a Randomized Controlled Trial, by Letiția Mateș, Doina Albert-Ani, Ionel Fizeșan, Andreea-Elena Petru, Roxana Banc, Marius Emil Rusu, Carmen Costache, Lorena Filip, Daniela-Saveta Popa  and Daniel-Corneliu Leucuța

Ajánlott szakmai cikkek