Egy randomizált klinikai vizsgálat szerint már a korai szoptatás alatti zöldségfogyasztás is befolyásolhatja azt, hogy a csecsemők mennyire fogadják el a zöldségeket a későbbi hozzátáplálás során.
A zöldségek kis mennyiségű fogyasztása világszerte jelentős egészségügyi problémát jelent, különösen a gyermekek körében, hiszen növelheti a tápanyaghiányok és a jövőben kialakuló krónikus betegségek kockázatát.
Adatok szerint az amerikai kisgyermekek negyede egyetlen adag zöldséget sem fogyaszt naponta. A zöldségek elfogadását részben a veleszületett ízpreferenciák az édes és sós ízek iránt nehezíti meg.
Azonban az ízpreferenciák fejlesztése már a születés előtt és közvetlenül utána is lehetséges, például az anyatejes táplálással, melyen keresztül az újszülött megismerkedik az új ízekkel.
Egy 2017-ben kiadott tanulmány 97 anya és csecsemő párost vizsgált, akiket öt különböző csoportba soroltak a szülés utáni zöldséglevek (sárgarépa, zeller, cékla, vegyes zöldséglevek) fogyasztásának időtartama és időzítése szerint.
Egyébként a tanulmányt olyan korábban elvégzett vizsgálatok inspirálták, ahol az egyszerre keserű és édes ízű ételek és italok fogyasztása felnőttek körében sikeresen befolyásolta az alanyok ízlését.
A zöldségleveket szülés után 2 héttel, másfél hónappal vagy két és fél hónappal kezdték el fogyasztani az anyukák és a fogyasztásuk egy hónapon keresztül történt, illetve volt egy csoport, amelyben a kismamák szülés után 2 héttel kezdték meg a zöldséglevek fogyasztását három hónapon keresztül.
A kontrollcsoportban vizet fogyasztottak az anyukák és kerülték a zöldséglevek fogyasztását.
Ezt követően ízpreferencia teszteket végeztek a csecsemőkön 7,9 hónapos korban, amikor a csecsemők háromféle ízesítésű gabonakását kaptak, melyek sima, sárgarépa (ismert íz), és brokkoli (ismeretlen íz) ízűek voltak.
Az eredmények szerint azok a csecsemők, akik 0,5 hónapos kortól egy hónapon át megtapasztalták a zöldségek ízét az anyatejen keresztül, gyorsabban és többet ettek a sárgarépa ízű gabonakásából a teszt során.
Ezzel szemben a zöldségfogyasztást később kezdő anyukák gyermekei kevésbé fogadták el a zöldség ízesítésű kásákat.
A brokkoli íz új íznek számított, tehát korábban nem találkoztak vele a kisbabák. A tesztek során a brokkoli ízű kását nem kedvelték jobban a más zöldség-ízeknek kitett babák, így a hatás nem általánosítható minden zöldségre.
Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve
6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások
Julie A Mennella, Loran M Daniels, Ashley R Reiter, Learning to like vegetables during breastfeeding: a randomized clinical trial of lactating mothers and infants, Randomized Controlled Trial Am J Clin Nutr. 2017 Jul;106(1):67-76. doi: 10.3945/ajcn.116.143982. Epub 2017 May 17., PMID: 28515063