Miért előnyös az állati eredetű élelmiszereket növényi eredetűekre cserélni?

Egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek növényi alapú élelmiszerekkel való helyettesítése a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az összmortalitás alacsonyabb kockázatával jár.

Egy 2023-as metaanalízis 37 nyomonkövetéses vizsgálat adatait tekintette át. (1) Összesítve vizsgálta az állati eredetű élelmiszerek növényi eredetű élelmiszerekre való cseréjének következményeit főként az összmortalitásra és a kardiometabolikus egészségre gyakorolt hatásokat tekintve.

A jelenlegi élelmezési rendszer bizonyítottan káros a bolygó egészségére, mivel kimeríti a Föld erőforrásait, hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, és ezáltal csökkenti az élelmiszerek minőségét és mennyiségét. Ezen túlmenően a táplálkozással összefüggő betegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség nagymértékben hozzájárulnak az összmortalitáshoz világszerte. Ezért az élelmiszerrendszer és a jelenlegi táplálkozási szokások negatívan hatnak mind a bolygó, mind az emberi szervezet egészségére.

Következésképpen e problémák kezelésének egyik megközelítése a táplálkozási szokások megváltoztatása. A növényi alapú étrendek állnak a legújabb tanulmányok középpontjában, amelyek szerint a növényi alapú élelmiszerek fokozott bevitele nemcsak a bolygó egészségére van jótékony hatással, hanem csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek és a korai elhalálozás kockázatát is.

Ezzel szemben az állati eredetű élelmiszerek, különösen a vörös és feldolgozott húsok előállítása és fogyasztása nagy terhet ró a környezetre, és összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek, 2-es típusú cukorbetegség és az elhalálozás fokozott kockázatával. Ezen eredmények hozzájárulnak a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentésére vonatkozó ajánlásokhoz. Az energiabevitel változatlan szinten tartásához azonban más élelmiszerekkel szükséges ezeket pótolni, és a betegségkockázattal való összefüggés függhet ettől a helyettesítéstől. Ígéretes lehetőség az állati eredetű élelmiszerek (pl.: vörös húsok, húskészítmények, tojás, vaj, szárnyas, tejtermék) növényi eredetű élelmiszerekkel való helyettesítése. Ezzel összefüggésben epidemiológiai tanulmányok vizsgálták az állati eredetű élelmiszerek más fehérjeforrásokkal való helyettesítését, és azt mutatták, hogy az ehhez hasonló helyettesítések a kardiovaszkuláris megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhalálozás kockázatának csökkenésével jár.

A legnagyobb egészségügyi előnnyel a húsok lecserélése járt hüvelyesekre, olajos magvakra és teljes kiőrlésű gabonafélékre. Érdekesség, hogy a sokak által kifejezetten egészségesnek tartott tojás vagy a tejtermékek lecserélése is előnyösnek bizonyult.

Összességében az eredmények arra utalnak, hogy az étrendben az állati eredetű élelmiszerek, különösen a vörös és feldolgozott húsok magas fogyasztásáról a növényi eredetű élelmiszerek (pl. zöldségek, diófélék, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék) fogyasztására való áttérés alacsonyabb kockázattal jár az összmortalitás, a szív-érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség tekintetében is. Ennek alapján ki lehet jelenteni, hogy a növényi alapú élelmiszerek bevezetése az étrendbe elősegítheti a jobb egészséget és hozzájárulhat egy hosszabb, betegségektől mentes élet eléréséhez.

Cikkreferátumot írta: Lőrincz Hanna

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások:

(1) Neuenschwander, M., Stadelmaier, J., Eble, J., Grummich, K., Szczerba, E., Kiesswetter, E., Schlesinger, S., & Schwingshackl, L. (2023). Substitution of animal-based with plant-based foods on cardiometabolic health and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. BMC medicine, 21(1), 404. https://doi.org/10.1186/s12916-023-03093-1

Ajánlott szakmai cikkek