Szilvafogyasztás és a vérzsírértékek

Egy friss szisztematikus áttekintés és metaanalízis szerint a szilvakiegészítés, különösen por- és szárított formában, jelentős mértékben csökkentheti a koleszterinszinteket.

A kardiovaszkuláris betegségek világszerte a halálozás egyik vezető okai közé tartoznak, amelyhez nagymértékben hozzájárul a diszlipidémia, azaz a vérzsírok (pl. koleszterin, triglicerid) magas szintje.

A táplálkozás, különösen a növényi eredetű élelmiszerek, kulcsfontosságú szerepet játszanak a vérzsírok szintjének csökkentésében, köszönhetően a bennük lévő hasznos vegyületeknek és tápanyagnak.

A szilva, mely gazdag antioxidánsokban, oldható rostokban és bioaktív vegyületekben, mint például a fenolos vegyületek, különösen érdekes lehet a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt potenciális hatásai miatt.

Ezt igazolja egy 2022-ben kiadott szisztematikus áttekintés és metaanalízis, melynek célja az volt, hogy megállapítsa a szilvakiegészítés hatását a vérzsírprofilra, kimondottan az összkoleszterinre, LDL- és HDL-koleszterin szintekre és a trigliceridre.

A kutatók kilenc randomizált kontrollált vizsgálat adatait vonták be az elemzésbe, melyekben összesen 592 alany vett részt.A klinikai vizsgálatokban magas vérnyomással diagnosztizált, magas koleszterinszintű, illetve egészséges személyek is részt vettek.

A szilvát különböző formákban és dózisokban alkalmazták a beválasztott tanulmányokban. Egyes tanulmányokban szárított szilva volt az intervenció, míg más vizsgálatokban szilvalé, melyet szilvapor-ital formájában fogyasztották az alanyok.

Az eredmények szerint a szilva jelentősen csökkentette a összkoleszterin szintjét és az LDL-koleszterint, míg a HDL-koleszterinre és trigliceridekre nem volt szignifikáns hatása. A vizsgálatok nagyon hasonlóak voltak egymáshoz, ami növeli az összesített eredmények megbízhatóságát.

A szilva koleszterincsökkentő hatása mögött több mechanizmus is állhat. A szilvában lévő antioxidánsok segíthetik csökkenteni az LDL koleszterinszintjét, de az epe visszaszívódásának gátlása, valamint a bélmikrobiomra gyakorolt kedvező hatása is fontos módja a koleszterinszintek csökkentésének.

Fontos azonban megjegyezni a tanulmány limitációi között, hogy a bevont vizsgálatok időtartama 4 és 12 hét között volt, ezért szükség lenne hosszabb távú vizsgálatokra, valamint több tanulmány esetében is a mintaszám 30 főnél kisebb volt.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Askarpour M, Ghalandari H, Setayesh L, Ghaedi E. Plum supplementation and lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. J Nutr Sci. 2023 Jan 16;12:e6. doi: 10.1017/jns.2022.101. PMID: 36721717; PMCID: PMC9869099.

Ajánlott szakmai cikkek