Tényleg károsak a gabonák az agynak?

A demencia hátterében olyan agyi elváltozások állnak, amik memória problémákhoz, zavartsághoz, csökkent koncentrációs képességhez, személyiség- és viselkedésbeli változásokhoz vezethetnek. Ezek a változások komolyan korlátozhatják a betegek mindennapi tevékenységeit.

Világszerte körülbelül 46,8 millió embernél diagnosztizáltak demenciát, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-re eléri a 131,5 milliót. Mivel jelenleg még nincs hatékony módszer a demencia előrehaladásának megállítására vagy lassítására, kutatók nagy figyelmet fordítanak a módosítható kockázati tényezők azonosítására, amelyek csökkenthetik a demencia kialakulásának veszélyét. A táplálkozás is ezek közé a tényezők közé sorolható, mivel a megfelelő étrend lehetőséget kínálhat a demencia kialakulási kockázatának csökkentésére.

A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket széles körben egészséges élelmiszerként ismerik el a magas rost-, ásványi anyag-, vitamin-, antioxidáns- és fitokemikália tartalmuk miatt. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a teljes kiőrlésű élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása összefügg a szív-érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a diszlipidémia, egyes ráktípusok és az összhalálozás alacsonyabb kockázatával.

Wang és munkatársai tanulmányukban a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának a demencia és Alzheimer-kór kialakulása közti összefüggését vizsgálták.

A vizsgálatba összesen 2958 személyt vontak be (az átlagéletkor a vizsgálat kezdetén 61 ± 9 év volt). Az interjúkat, orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi vizsgálatokat körülbelül 4 évente gyűjtötték, és az ötödik ciklusban végezték a táplálkozási gyakorisági kérdőívet (Food Frequency Questionnaire).

Az átlagosan 12,6 éves követési idő alatt 322 demenciás esetet regisztráltak, amelyek közül 247 volt Alzheimer-kór okozta demencia. Azok a csoportok, akik a vizsgálat alatt a legmagasabb mennyiségű teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztották, alacsonyabb kialakulási kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik a legkevesebb mennyiséget fogyasztó csoportba tartoztak.

Az eredmények hasonlók maradtak a különböző alcsoportokban, az életkor, a nem, az iskolai végzettség, a testtömeg-index és a dohányzási státusz nem mutattak szignifikáns hatást a demencia kialakulási esélyeire.

A vizsgáltak alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék gyakori fogyasztása jelentősen összefügg a demencia és az Alzheimer-kór okozta demencia kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Cikkreferátumot írta: Lőrincz Hanna

Hivatkozások:

Wang K, Tang W, Hao X, Liu H. High consumption of whole grain foods decreases the risk of dementia and Alzheimer’s disease: Framingham Offspring Cohort. Psychiatry Clin Neurosci. 2023 Mar;77(3):141-148. doi: 10.1111/pcn.13509. Epub 2022 Dec 21. PMID: 36382854.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek