A reggeli kihagyása növelheti a mikrotápanyag hiányok kockázatát serdülők körében

Egy japán keresztmetszeti vizsgálat szerint a reggeli rendszeres fogyasztása szignifikánsan hozzájárul a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelhez, míg a reggeli kihagyása több tápanyaghiánnyal járhat együtt.

A serdülőkor egy olyan kritikus időszak, amikor a táplálkozási szokások megalapozzák és kihatással lehetnek a hosszú távú egészségre. Korábbi tanulmányokban összefüggést mutattak ki a reggeli kihagyása és a testsúlygyarapodás, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és a kettes-típusú cukorbetegség között, ami arra utal, hogy a reggeli kihagyási növelheti a krónikus betegségek kockázatát.

Egy 2020-as, Japánban végzett keresztmetszeti tanulmány 516 kamasz lányt vizsgált abból a célból, hogy a reggeli kihagyásának hatását elemezzék a mikrotápanyag-bevitelre és étrendi minőségre.

A kutatásban a nap első étkezése számított reggelinek, amelyet az ébredést követő 2 órán belül fogyasztottak el az alanyok, jellemzően legkésőbb délelőtt 10 óráig.

Az elemzések során a résztvevők két csoportra oszlották. A reggelizők naponta fogyasztottak reggelit, míg a reggelit kihagyók heti 0–6 alkalommal fogyasztottak reggelit, tehát nem minden nap.

Az alanyok tápanyagbevitelét validált kérdőívekkel gyűjtötték be a kutatók, majd a beviteli adatokat a Japánban érvényben lévő ajánlott napi tápanyagszükségletekhez viszonyították.

A reggelit kihagyó diákok körében körülbelül 60%-uk hetente 1–2 alkalommal hagyta ki a reggelit.

A reggelit fogyasztó lányok között jelentősen magasabb volt több vitamin és ásványi anyag bevitele a reggelit kihagyó alanyokhoz képest. Ide tartoztak az A, B1, B2, és C-vitaminok, illetve a kálcium, vas, cink és kálium is.

A zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek fogyasztása lényegesen magasabb volt a reggelizők körében. Ezzel szemben a rendszeresen reggelizők lényegesen kevesebb üdítő italt, fehér tésztát és szénhidrátot fogyasztottak.

Ez a tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a reggeli kihagyása ronthatja a tápanyagbevitelt, mivel alacsonyabb zöldség és gyümölcs fogyasztással társul, ami lényegesen rontja az étrendi minőséget.

A rendszeres, tápanyagban gazdag reggeli fogyasztása kulcsfontosságú lehet a fiatalok egészséges fejlődése szempontjából.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Mai Matsumoto, Yoichi Hatamoto, Azusa Sakamoto, Ayumi Masumoto, Shinji Ikemoto, Breakfast skipping is related to inadequacy of vitamin and mineral intakes among Japanese female junior high school students: a cross-sectional study, J Nutr Sci. 2020 Feb 10:9:e9.  doi: 10.1017/jns.2019.44., PMID: 32166024  PMCID: PMC7054306

Ajánlott szakmai cikkek