A zab feldolgozottsága befolyásolja a vércukor- és inzulinválaszt

Egy randomizált klinikai vizsgálat szerint a kevésbé feldolgozott zabpehely (acélvágott zab) jelentősen alacsonyabb vércukor- és inzulinszint emelkedést vált ki, mint az instant zabkása vagy a zab alapú reggelizőpelyhek.

A zab gazdag forrása a vízoldékony rostoknak, mint például a β-glükán. A β-glükán bizonyítottan csökkenti a vércukor- és inzulinszint emelkedést egészséges, és cukorbeteg alanyokban is, mivel növeli a béltartalom viszkozitását, lassítva a gyomorürülést és a szénhidrátok felszívódását.

Ugyanakkor a feldolgozási technikák, mint például a darálás, hengerlés vagy hőkezelés módosíthatja a zab szerkezetét, ezáltal befolyásolva a keményítő emészthetőségét és a vércukorválaszt.

Korábbi adatok alapján a gyorsfőzésű és instant zabkásák glikémiás indexe magasabb lehet, mint a durvább, kevésbé feldolgozott fajtáké, de az adatok eddig nem voltak egyértelműek.

Egy 2019-ben kiadott randomizált vizsgálatban 30 egészséges felnőtt vett részt, akikből 18 férfi volt, 12 pedig nő.

A kutatók öt reggeli étel hatását hasonlították össze:

  • durvára vágott zabkása (acélvágott zab), 
  • nagy szemű zabpehely, 
  • instant zabkása, 
  • zab alapú reggelizőpehely (Honey Nut Cheerios) 
  • és rizskása volt a kontroll étel.

Mindegyik adag 23 g emészthető szénhidrátot tartalmazott, és az ételek elfogyasztását követően a vércukor valamint inzulin szinteket 3 órán keresztül követték nyomon.

Az eredmények szerint a legkisebb vércukor-emelkedést az acélvágott zab okozta, ami 1,93 mmol/L-es emelkedést jelentett, mely szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a rizskását követően (2,61 mmol/l).

Kiemelendő, hogy az abszolút vércukorszint egyik zabétel esetében sem haladta meg a 7 mmol/L-es értéket.

Az instant zabkása elfogyasztását követően a legmagasabb vércukorcsúcs 2,47 mmol/L volt, míg a kész zab alapú gabonapehely után 2,49 mmol/l.

Az inzulinválasz (iAUC) szintén lényegesen alacsonyabb volt az acélvágott zab esetében, különösen az instant zabhoz képest.

A tanulmány eredményei egyértelműen mutatják, hogy a zab feldolgozottsága kulcsfontosságú tényező az étkezés utáni glikémiás és inzulinválasz szempontjából.

A kevésbé feldolgozott zabételek, mint az acélvágott zab vagy a nagyszemű zab, alacsonyabb glikémiás terhelést jelentenek, ami hosszú távon kedvező lehet a vércukorszint-szabályozásban.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Thomas M S Wolever, Jodee Johnson, Alexandra L Jenkins, Janice C Campbell, Adish Ezatagha, YiFang Chu, Impact of oat processing on glycaemic and insulinaemic responses in healthy humans: a randomised clinical trial, Randomized Controlled Trial  Br J Nutr. 2019 Jun;121(11):1264-1270. doi: 10.1017/S0007114519000370.  Epub 2019 May 9., PMID: 31068229

Ajánlott szakmai cikkek