Egy friss, több mint 25 ezer főt vizsgáló mexikói tanulmány szerint az avokádófogyasztás nők körében alacsonyabb cukorbetegség kockázattal állt összefüggésben.
Az elmúlt évtizedekben világszerte jelentősen nőtt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása, amit az bizonyítja, hogy 2000 és 2021 között több mint háromszorosára emelkedett a betegség előfordulási aránya, 150 millióról 530 millióra.
Az avokádó alacsony cukortalmának és magas rost- és egészséges zsírtartalmának köszönhetően hozzájárulhat az anyagcsereegészséghez, melyet már több korábbi kisebb mintaszámú tanulmány is alátámasztott.
Ezekben a vizsgálatokban az avokádó kedvező hatást mutatott a vércukor- és inzulinszintekre, de nagyobb mintaszámú tanulmányokból eddig kevés adat állt rendelkezésre.
Egy 2024-ben kiadott tanulmány célja az volt, hogy az avokádófogyasztás és a cukorbetegség közötti összefüggést vizsgálja. A kutatás a mexikói Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatait elemezte, összesen 25,640, 20 éves kor feletti, felnőtt bevonásával.
Az avokádófogyasztást egy ételgyakorisági kérdőív segítségével határozták meg, amelyben az alanyok utolsó 7 napban elfogyasztott ételeire összpontosítottak. A nők átlagban napi 29,8 g, a férfiak napi 34,7 g avokádót fogyasztottak.
Az eredmények szerint az avokádófogyasztó alanyok körében 24%-kal alacsonyabb volt a cukorbetegség kockázata, az avokádót nem fogyasztókhoz képest.
Az összefüggés akkor is fennmaradt, amikor az adatokat életkor, testtömegindex, étrendi minőség, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholbevitel és egyéb tényezők szerint korrigálták a statisztikai elemzés során.
Az alcsoportelemzések kimutatták, hogy a hatás nők körében volt csak statisztikailag szignifikáns, azonban az alanyok több mint fele nő volt.
A lehetséges magyarázatok közé tartozik, hogy az avokádó alacsony glikémiás indexű és cukortartalmú gyümölcs. Sőt, olyan cukrot (D-mannoheptulóz) tartalmaz, amely segíthet a glükózszint szabályozásában.
Valamint avokatin nevű zsírsavat tartalmaz, ami javítja az inzulinérzékenységet. Az avokádó továbbá jelentős mennyiségű rostot, káliumot, magnéziumot és egyszeresen telítetlen zsírsavakat biztosít, amelyek mind hozzájárulhatnak a vércukorszint stabilizálásához.
Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve
6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások
Feon W Cheng, Sonia Rodríguez-Ramírez, Teresa Shamah-Levy, Sandra Pérez-Tepayo, Nikki A Ford, Association Between Avocado Consumption and Diabetes in Mexican Adults: Results From the 2012, 2016, and 2018 Mexican National Health and Nutrition Surveys, J Acad Nutr Diet. 2025 Jan;125(1):69-77. doi: 10.1016/j.jand.2024.04.012. Epub 2024 Apr 21., PMID: 38648888