Az erőteljes fizikai aktivitás összehasonlítása a mindennapokban végzett nem sportolási célú testmozgással

Bevezetés

A fizikai inaktivitás az egyik vezető magatartásbeli kockázati tényező a kardiovaszkuláris betegségek szempontjából. Napjainkban szinte minden guideline hangsúlyozza a testmozgás egészségügyi előnyeit. Azonban a nem sportolási célú fizikai aktivitás és a mortalitás, valamint a súlyos szív- és érrendszeri események (MACE) összefüggései továbbra is homályosak.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb felnőtt számára valószínűleg könnyebb az úgymond nem tervezett fizikai aktivitás (MV-ILPA) beillesztése a mindennapjaikba, rövid időtartamokban (<10 perc) végzett tevékenységként, mint a tervezett és strukturált edzés hosszabb időszakokban.

Matthew N Ahmadi és munkatársai, a Lancet-ben publikálták prospektív kohorszvizsgálatukat, amiben a mindennapi életünk részeként végzett rövid, közepes és magas intenzitású nem sportolási célú fizikai aktivitás (MV-ILPA) és az erőteljes intenzitású sport potenciális szív- és érrendszeri egészségügyi előnyeit vizsgálták.

A MV-ILPA időszakokat rövid (<1 perc), közepes (1-<3 perc; 3-<5 perc) és hosszú (5-<10 perc) ideig tartó aktivitásként csoportosították.

A tanulmányba 2013. június 1. és 2015. december 23. között 25 241 felnőttet vontak be, közülük 14 178 (56,2%) nő volt. A követési időtartam alatt 824 MACE és 1111 haláleset történt. Kovariánsok az életkor, nem, dohányzási státusz, alkoholfogyasztás, gyümölcs- és zöldségfogyasztás, üléssel eltöltött idő, alvásidő, legmagasabb elért edukációs szint, kardiovaszkuláris és rákos betegség családi előzménye, valamint a koleszterin, vérnyomáscsökkentő vagy cukorbetegség elleni gyógyszerszedés voltak.

Eredmények

Az időszakos nem sportolási célú fizikai aktivitás alacsonyabb mortalitással és MACE kockázattal járt együtt. Az eredmények alátámasztották, hogy a rövid ideig tartó nem-sportolási célú mérsékelt-erőteljes fizikai aktivitások népszerűsítése hozzájárulhat a hosszú élet és a szív- és érrendszeri egészség javításához olyan felnőttek körében, akik nem sportolnak rendszeresen a szabadidejükben.

Indoklás

Miért érdemes végezni ezeket a rövid ideig tartó nem sportolási céllal végzett testmozgásokat

 • csökkenti a mortalitást
 • nem igényel előkészületeket (mivel a MV-ILPA időszakok véletlenszerű jellegűek)
 • nincs szükség speciális felszerelésre vagy létesítményekre
 • emiatt lehet, hogy praktikusabb és könnyebben elérhető

Az adatok azt mutatják, hogy már négy rövid, intenzív testmozgással töltött idősáv, amelyek összesen körülbelül 2-3 percet vesznek igénybe naponta, számottevően csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések és rákos betegség okozta halálozás kockázatát.

Konklúzió

A rövid időszakokhoz képest a közepes és hosszú ideig tartó fizikai munkát végző csoportokban alacsonyabb volt a mortalitási kockázat. A rövid időszakok (<1 perc) csak akkor jártak alacsonyabb MACE kockázattal, ha az időszakok legalább 15% erőteljes aktivitásból álltak. Összehasonlítva az erőteljes intenzitású fizikai aktivitás (sportolás) alacsonyabb MACE (szív- és érrendszeri történések) kockázatával társult mind a négy MV-ILPA időszakcsoporthoz képest.

Az egyik legnagyobb kihívás az egészséges öregedéshez az, hogy a szív- és érrendszeri események kockázata meredeken emelkedik az életkorral. Az eredmények figyelembe vétele fontos, amikor a strukturált testmozgás nem megvalósítható, vonzó vagy elérhető lehetőség. Továbbá azt sugallják az eredmények, hogy még az 1-től <5 percig tartó aktív időszakok is pozitívan korrelálnak a jobb kardiovaszkuláris kimenetellel.

A 1-től 5 percig tartó MV-ILPA hatásai hasonlóak voltak az 5-től 10 percig tartóhoz, és kedvezőbb volt az 1 percnél rövidebb időtartamú aktivitásnál. Az összefüggések erősebbek voltak, ha az aktivitásnak egy jelentős része (min 15%) erőteljes volt.

Cikkreferátumot írta: Dr. Vincze Réka

Hivatkozások:

Ahmadi MN, Hamer M, Gill JMR, Murphy M, Sanders JP, Doherty A, Stamatakis E. Brief bouts of device-measured intermittent lifestyle physical activity and its association with major adverse cardiovascular events and mortality in people who do not exercise: a prospective cohort study. Lancet Public Health. 2023 Oct;8(10):e800-e810. doi: 10.1016/S2468-2667(23)00183-4. PMID: 37777289.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

 • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
 • 6 pilléres rendszer
 • Nemzetközileg akkreditált
 • 68 db szakirodalmi citálás
 • PDF formátum
 • Bármilyen eszközön olvasható
 • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
 • Gyakorlati tippek és tanácsok
 • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek