Egy 2024-es tanulmány szerint a bioélelmiszerek fogyasztása pozitívan befolyásolja a kognitív funkciókat, és akár 27%-kal csökkentheti az enyhe kognitív zavar kialakulásának kockázatát.
Sajnos az öregedés egyik gyakori velejárója a kognitív hanyatlás, különösen az enyhe kognitív zavar, amely a diagnózist követő öt éven belül az esetek akár 50%-ában demenciához vezet.
A kognitív hanyatlás ellen továbbra sincs hatékony gyógyszeres kezelés, ezért a megelőzésnek kimondottan fontos szerepe van.
Az egyik életmódbeli tényező, amely az adatok szerint képes lehet csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát az egészséges táplálkozás.
Egy 2024-ben kiadott megfigyeléses tanulmány több mint 6000, 45 év feletti amerikai felnőtt adatait elemezte azzal a céllal, hogy a megállapítsa, hogy van-e összefüggés a bioélelmiszer-fogyasztása és a kognitív funkciók között.
Az alanyoktól önbevallásos kérdőíven keresztül gyűjtötték be a bio-élelmiszerek fogyasztására irányuló adatokat, kognitív állapotukat pedig validált memóriatesztekkel vizsgálták. Az alanyok átlag nyomonkövetési ideje 3,7 év volt.
A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a bio-élelmiszerek fogyasztása nők körében 20%-kal alacsonyabb enyhe kognitív zavar kockázattal állt összefüggésben.
A bio növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása 27%-kal csökkentette az enyhe kognitív zavar előfordulásának kockázatát, míg a bio állati élelmiszerek 20%-os kockázatcsökkenést mutattak.
A kutatók szerint lehetséges magyarázat a megfigyelt eredményekre a bioélelmiszerek magasabb antioxidáns-, rost-, ásványi anyag-, polifenol- és omega-3-tartalma, valamint az a tény, hogy kevesebb károsnak vélt szert tartalmaznak, mint például növényvédőszert, antibiotikum-maradványt, és nehézfémeket, melyek károsíthatják a bélflórát.
A kutatók szerint a bio-élelmiszerfogyasztás kedvező hatása a bélflórára kulcsfontosságú az agyműködés szempontjából, hiszen azok fermentáció során gyulladáscsökkentő rövid láncú zsírsavakat termelnek, melyek neuroprotektív hatása segítheti a kognitív funkciókat.
Fontos limitációja a tanulmánynak, hogy az organikus élelmiszerek fogyasztásának gyakoriságát nem mérték, tehát a ritkán és gyakran fogyasztókat egy csoportba tették, ami alul- vagy túlbecsülheti az eredményeket.
Cikkreferátumot írta: Jankó Róbert
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve
6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások
Li S, Chen H, Zhao R, Wang T, Ye J. Organic food consumption is positively associated with cognitive function among middle-aged and older adults: cross-sectional and longitudinal analyses. Eur J Nutr. 2024 Dec 2;64(1):40. doi: 10.1007/s00394-024-03555-z. PMID: 39621138.