Bírod energiával? A táplálkozási oktatás hatása női állóképességi sportolóknál

A sport világában a kiegyensúlyozott táplálkozás fontossága közismert, ám a hiányos tudás és a mindennapos gyakorlat nem ezt tükrözi. Igaz ez a fiatalkorú sportolónőknél is, akiknél az egészséges növekedés és fejlődés miatt a helyes étkezés még inkább lényegi. A Frontiers in Public Health című folyóiratban megjelent friss tanulmány rámutat az oktatás fontosságára, amely növelheti a sporttáplálkozási ismereteket, ezáltal javíthatja a sportolók energiaegyensúlyát, testösszetételét, utat nyitva az egészségesebb életmód és a jobb sportteljesítmény felé.

Akman és munkatársainak tanulmányába 83 fiatal sportolónőt vontak be. A 15 és 18 év közötti fiatalok heti 10 órát meghaladó edzést végeztek állóképességi sportokban (labdarúgás, kosárlabda és röplabda). A kutatás célja az volt, hogy megítélje a dietetikus szakember által tartott oktatási program hatását a sportolónők között. Az eredményességét az energiaegyensúly megítélése, különböző antropometriai paraméterek, a táplálkozási szokások és a tudásszint alapján értékelték.

A szezon kezdetén a kontrollcsoport megkezdte az edzéseket a szokott módon, a vizsgálati csoportba sorolt sportolók pedig az edzések mellett 6 hónap alatt, 6 alkalommal, 60 perces képzésen vettek részt, az edzőjükkel együtt, és lehetőségük volt kérdéseket feltenni, jegyzetelni, valamint tájékoztató füzeteket is kaptak.

A vizsgálat indulásakor az elégtelen táplálkozás a sportolók jelentős részénél kimutatható volt, és sokuknál helytelen étkezési szokásokat is megfigyeltek. A résztvevők több mint felénél alacsony volt az elérhető energiakészlet (az elérhető energia mennyiségét a zsírmentes testtömeggel súlyozott bevitt- és felhasznált energia alapján számolták ki). A szénhidrát-, vas-, és kalciumbevitel nem érte el a sportolóknak javasolt szintet. Ezek a kiindulási értékek a korábbi, sportolókon végzett, vizsgálatokban leírtakhoz hasonlóak voltak.

A hatodik hónap végén a vizsgálati csoport tagjainál a táplálkozással kapcsolatos tudásszint jelentősen növekedett, és ez hatással volt egyéb paramétereikre is. A kontrollcsoporthoz, valamint a kiindulási értékekhez képest javult az szervezetük energiaszintje, az energia- valamint a fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel mértéke, a testtömeg-indexük és a zsírtömegük. Nem volt jelentős változás a rost-, kalcium-, vas- és vízbevitel szempontjából.

Más elemzésekben már korábban is leírták, és most is megerősítették a helytelen étkezési szokások magas arányát a serdülőkorú sportolónők körében (itt ez 44,5% volt az összes résztvevőre vetítve). Ebben nem találtak összefüggést a tudásszint változásával, ami azt sugallja, hogy nem csak a táplálkozási ismeretek, hanem más tényezők is szerepet játszhatnak a helytelen szokások és az étkezési zavarok kialakulásában. A korábbi tanulmányok a közvetlen környezet (edző, szülők és kortársak) befolyásoló hatását, túlzó elvárásait valószínűsítik e mögött.

Az általánosan elfogadott energiabeviteli minimum 30 kcal/kg zsírmentes testtömeg/nap. Tanulmányok szerint a sportolók 30-60%-ának alacsony az energiakészlet-szintje, ami nemcsak a sporttevékenységhez szükséges igény kielégítését, hanem a normál élettani funkciók fenntartását sem biztosítja kellő mértékben. Ez egészségi károsodást okozhat számos szervben, és a fiataloknál még inkább aggályos, mert negatív hatással lehet a serdülőkori növekedésre, fejlődésre.

Akman és munkatársainak tanulmánya erős alapot teremt a jövőbeli kutatásokhoz, amelyek célja a megfelelő energiaegyensúly elérése és a táplálkozási ismeretek fejlesztése. Javasolják, hogy a sportegyesületek építsenek be edukációs programokat a mindennapjaikba, vonják be dietetikusokat, edzőket és családtagokat is, nyújtsanak gyakorlati útmutatót az ajánlott tápanyagbevitel eléréséhez, miközben támogató környezetet teremtenek, amely csökkenti az étkezési zavarok kialakulásának kockázatát. A közös cél a megfelelő energiaegyensúly elérése és a táplálkozási ismeretek fejlesztése, hogy a sportolók teljes potenciáljukat elérhessék, mind a pályán, mind az életben.

Cikkreferátumot írta: Dr. Szabó Melitta

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások:

Tektunalı Akman, C., Gönen Aydın, C., & Ersoy, G. (2024). The effect of nutrition education sessions on energy availability, body composition, eating attitude and sports nutrition knowledge in young female endurance athletes. Frontiers in public health, 12, 1289448. https://doi.org/10.3389/fpubh.2024.1289448

Ajánlott szakmai cikkek