Dietetikus képzés vagy táplálkozási tanácsadó tanfolyam?

I. Bevezetés

Mi a különbség a dietetikus képzés és a táplálkozási tanácsadó tanfolyam között?

A dietetikus képzés az egészségügyi és táplálkozási tudományokra összpontosít, és a betegségekkel kapcsolatos táplálkozási kezelések, az étrend-tervezés, az egészséges táplálkozás, valamint a klinikai és közösségi táplálkozási stratégiák terén képzi a hallgatókat.

A dietetikusok széleskörű ismeretekkel rendelkeznek az élelmiszerek és tápanyagok összetételéről, valamint a különböző táplálkozási igényekről adott életkorban és egészségi állapotban, elvégzése után egyetemi diplomát kapsz.

A dietetikusi képzés magasabb szintű végzettséget biztosít, és lehetővé teszi a gyakorlóknak, hogy a betegek széles körét támogassák az egészségügyi szektorban.

A táplálkozási tanácsadói képzés egy Magyarországon több képzőhely által kínált tanulási lehetőség, aminek a végén egy tanúsítványt kapsz. Ez a dietetikus képzéssel szemben nem biztosít felsőfokú végzettséget és elhelyezkedés szempontjából egy dietetikus számára szélesebb álláskeresési lehetőségek állnak rendelkezésre. Ugyanakkor, ha egy rövidebb képzést keresel, akkor ez mindenképpen neked való.

Szemben a táplálkozási tanácsadói képzéssel a dietetikus végzettség egy mélyebb és részletesebb tudásanyagot biztosít, ellentétben a tanácsadói tanfolyam koncentráltabb, de rövidebb tudásanyagával összehasonlítva.

Életmód-tanácsadó képzés

Az Életmód-tanácsadó képzés keretén belül elsősorban az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadással és az egészséges életmódváltással kapcsolatban tehetsz hasznos ismeretekre szert, majd segíthetsz ebben motivált személyek tájékoztatásában.

Az Életmód-tanácsadó képzés globális, átfogó látásmódot biztosít és elvégzésével elsősorban egészséges embereknek adhatsz tanácsot (ha azonban van egy egészségügyi egyetemi vagy felsőfokú végzettséged, akkor is remek ráépítési lehetőség lehet). A tanácsadói képzés jelentős hangsúlyt fektet a holisztikus emberszemléletre, aminek fókusza az egészséges életmód különböző aspektusai, például a testmozgás, az alvás, a stresszkezelés, a mentális egészség, és az egészséges táplálkozás.

Nem szabad elfelejteni, hogy az életmód-tanácsadó képzés nem összetévesztendő a táplálkozás tanácsadó képzéssel. Előbbi egy, az ember egészségére vonatkozóan biztosít komplex tudást (testmozgás, alvás, stresszkezelés, mentális egészség, táplálkozás, szociális kapcsolatok fejlesztése), míg utóbbi pedig kizárólag a táplálkozás, tápanyagok és élelmiszerek világába nyújt egy szerteágazóbb és mélyebb betekintést.

Milyen célcsoportoknak lehet hasznos ez a cikk?

Nem csak az éppen érettségi előtt álló fiataloknak, de akár már oklevéllel rendelkező sportoktatóknak, tanároknak, személyi edzőknek, masszőröknek, jógaoktatóknak, védőnőknek, fizioterapeutáknak, ápolóknak, egészségügyi szakembereknek, biobolt tulajdonosoknak.

II. Dietetikus képzés

Mi a dietetikus képzés?

A dietetikus az emberi táplálkozás kérdéseivel foglalkozik. Ismeretekkel rendelkezik az egészsé­ges táplálkozás, valamint az egészségtelen táplál­kozás következtében kialakuló betegségek terü­letén. Feladata a betegélelmezés megtervezése, az ételek elkészítésének irányítása, a tanácsadás, a kliensek betegségtípusának, illetve egyéni ér­zékenységének megfelelő étrend összeállítása. Fontos szerepe van a preventív és egészségtuda­tos életmódra való nevelésben. Az akkreditált képzés elvégzése után a hallgató egészségügyi diplomát kap.

Milyen ismereteket és készségeket nyújt a dietetikus képzés?

A 8 félév során a hallgatók olyan fontos ismeretekre tehetnek szert, mint például a

 • táplálkozási tudományok (ismeretek a makrotápanyagokról, mint pl. fehérjéről, szénhidrátról, zsírokról, vitaminokról, ásványi anyagokról, azok szerepéről az egészségmegőrzésben és a különböző betegségek kezelésében)
 • étrend-tervezés (egyéni és csoportos étrend-tervezés különböző egészségügyi állapotok és igények alapján, például súlycsökkentés, sportteljesítmény javítás, egészséges életmód támogatás, valamint különböző betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) kezelése esetén)
 • klinikai táplálkozás (táplálkozási terápiák összeállítása különböző betegségek, mint pl. elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri problémák kezelése során), valamint
 • kommunikációs és betegtanácsadási készségek, továbbá
 • kutatási és értékelési képességek terén és nem utolsó sorban a hallgatók
 • gyakorlati készségekkel is gyarapodnak a tankonyhában eltöltött idő során.

Hol és hogyan lehet elvégezni a dietetikus képzést?

A dietetikus képzés nappali és levelező tagozaton is elvégezhető, állami ösztöndíj segítségével vagy önerőből finanszírozva. Erre 4 egyetemi helyen van lehetőséged Magyarországon: Budapesten (SOTE), Debrecenben, Szegeden illetve Pécsett.

Milyen területeken dolgozhatnak dietetikusként azok, akik ezt a képzést választják?

A közvetlen betegellátásban és tanácsadásban, mint például kórházakban krónikus betegségek kiegészítő terápiájaként, önállóan, mint vállalkozók, sportklubok dietetikusaként, vagy akár prevenciós tevékenység közben praxisokban.

III. Táplálkozási tanácsadó tanfolyam

Milyen ismereteket és készségeket nyújt a táplálkozási tanácsadó tanfolyam?

Egy olyan képzés, ami adott képzéstől függően sportoktatóknak, személyi edzőknek, coachoknak, táplálkozási tanácsadóknak, jógaoktatóknak vagy szimplán magánszemélynek szól, egészségtudományi diploma nélkül. A táplálkozási tanácsadói tanfolyam sokrétű ismeretanyagot biztosít többek között a táplálkozási alapismeretek, makro – és mikrotápanyagok terén, segít eligazodni az étkezési típusok és tápanyagok világában, szó esik különböző ma divatos diétairányzatokról is.

Miben különbözik az életmód-tanácsadó képzéstől?

Az életmód-tanácsadó tanfolyam a fentiek mellett nem csak a táplálkozásról nyújt mély ismeretet, hanem elemzi a különféle tápanyagok hatását a krónikus betegségek (daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, dysbiosis, cukorbetegség) kialakulásának vonatkozásában, ahol szintén alapvető élelmezési fogalmakról tanulhatsz, amelyeknek gyakorlatba való ültetéséhez is segítséget kapsz.

A LifestylePro Academy életmód-tanácsadó képzésén 14 modul ismeretanyaga vár, mely mélyebb betekintést enged az életmód-tanácsadás 6 témájába. Többek között kitérünk a növényi alapú táplálkozásra, fizikai aktivitásra, stresszkezelésre, alvásra és a függőségkezelésen át egészen a társas kapcsolatok szerepéig. Szó esik az egészségügyi prevenció szerepéről, mint olyanról általánosságban, aminek a 21. században vitathatatlanul fontos szerepe van. Ezen túlmenően bepillantást nyerhetsz a fizikai aktivitás változatos és betegségmegelőző szerepének világába. Hasznos tudásra tehetsz szert azzal kapcsolatban, hogy miért is fontos a mindennapos mozgás a regeneratív alvással karöltve, valamint a manapság annyit hangsúlyozott mentális egészség-menedzsmentről is szó esik 12 lecke erejéig.

Neked való az életmód-tanácsadó képzés, ha szeretnél segíteni az embereknek az egészséget támogató szokásuk fejlesztésében és ezzel pozitív hatást gyakorolni rájuk, valamint az eddig megszerzett ismereteidet tovább bővíteni.

A különböző modulok részletes felépítését és tematikáját ITT találod.

Hol és hogyan lehet elvégezni a táplálkozási tanácsadó tanfolyamot?

A táplálkozási tanácsadó tanfolyam elvégzése lehet személyes, de akár online is, ez esetben egyszerű és kényelmes, mivel a szükséges tananyagot és feladatokat az interneten keresztül bárhol és bármikor eléred, így akár a saját otthonod kényelmét élvezve is tanulhatsz. A képző helytől függ, hogy milyen formában történik az oktatás.

Milyen területeken dolgozhatnak táplálkozási tanácsadóként azok, akik ezt a tanfolyamot választják?

Legyél masszőr, személyi edző, jógaoktató, biobolt eladó, tanár, coach, mentálhigiénés szakember, táplálkozási tanácsadó vagy magánszemély, ezt a tudásanyagot bármely előbb felsorolt területen alkalmazhatod.

IV. Összehasonlítás: Dietetikus képzés vagy Táplálkozási tanácsadó tanfolyam

Melyik képzési útvonal alkalmasabb számodra?

Mi a célod? Úgy érzed, hogy kész vagy hosszú távon elköteleződni és 8 félévet az alapképzésnek szentelni és egy részletes és mély tudásra szert tenni a táplálkozástudomány területén? Akkor ajánljuk a dietetika szakot.

Vagy elképzelhetőnek tartod, hogy inkább egy 4 hónapos képzési időt választasz, aminek során nem csak a táplálkozás egészségügyi aspektusairól, hanem 5 másik fontos prevenciós tevékenység szerepéről is tanulhatsz, melyeket mint akár tanár, akár személyi edző, de mint laikus is alkalmazhatsz, akkor az életmód-tanácsadó képzés való neked. Ha szeretnél teljes körűbb rálátást az ügyfeleidre, és más pilléreket is alaposan és körültekintően figyelembe venni a tanácsadás során egy holisztikus szemléletmód alkalmazásával, valamint hiszel benne, hogy a standard gyógyszeres terápiák kiegészítése (prevenciós tevékenységgel) hatékonyabb, mint magában a monoterápia, akkor az életmód-tanácsadó képzés való neked.

Amennyiben csak a táplálkozás része érdekel, és nem szeretnél 4 évet tanulni erről, akkor olyan képző intézményt ajánljunk, ahol kifejezetten csak mint táplálkozási-tanácsadó tanulhatsz.

Melyik megfelelőbb a szakmai céljaidhoz és érdeklődésedhez?

Ha a hosszú távú terved más egészségügyi dolgozókkal, interdiszciplináris team-mel, krónikus betegekkel dolgozni, valamint egészséges emberek körében táplálkozás szempontjából prevenciót végezni, akkor a dietetikusi képzés egyértelműen neked lett kitalálva.

Ha viszont alapvetően egészséges embereknek prevenciós tanácsadása a cél, vagy akár mint személyi edző pár étkezéssel kapcsolatos ajánlást akarsz az ügyfelekkel megosztani, esetleg tanárként némi extra fűszerezést szeretnél a tananyagba vinni, akkor az életmód-tanácsadó képzés lehet számodra alkalmas. Továbbá, ha jógatanárként vagy masszőrként dolgozol és további praktikákat szeretnél az ügyfeleidnek stresszkezelés perspektívájából átadni akkor szintén jó helyen jársz. Esetleg egyetemi hallgató vagy szimplán érdeklődő vagy a téma iránt? Ne habozz, vágj bele a nem mindennapi kalandba.
Mérlegeld azt is, hogy mennyi időt tudsz majd a tanulásra szánni.

Melyik kínál nagyobb rugalmasságot vagy előnyöket a karrierpályádon?

Attól függ. A dietetikus képzés szélesebb körű táplálkozási és élelmiszertudományi ismereteket biztosít, azonban a prevenció kevesebb hangsúlyt kap a képzés alatt.

Mint dietetikus viszont egy magasabb végzettséget kapsz és lehetőséged van a későbbiekben a tudásodat az élet más területein is egy átfogó tudással gyarapítani.

V. Kapcsolódó információk és tanácsok

Tanácsok a döntéshez és a pályakezdéshez

Tájékozódj!

Ha döntés előtt állsz, vagy akár pályakezdő vagy mindenképpen azt javasoljuk, hogy tájékozódj a lehető legtöbb forrásból: akár már a szakmában dolgozó személyek segítségével, valamint menj és légy részese például egy dietetikus, masszőr vagy prevenciót végző személy napjának, ne félj kérdezni.

Olvass!

Olvass minél többet a lehetőségeidről és készíts jegyzeteket. Írj fel pro és kontra érveket, melyik képzést miért választanád. Ne feledkezz el a képzés anyagi vonzatáról és gondold át az időtartambeli kivitelezhetőséget is.

Hogyan képzeled el magad?

El tudod képzelni a mindennapjaidat betegek menedzselésével és tanácsadásával? Vagy neked sokkal jobban beválik az egyedüli munka?

Ha későbbiekben egy saját praxist szeretnél vezetni, ahol önállóan fogsz majd teljes körű étrend-tervezést végezni, akkor mindenképpen ajánljuk neked a dietetikus képzés elvégzését.

Ha most indítottad a bioboltodat, a jógastúdiódat, a tanácsadói vonalad, vagy az edzős karriered, de szeretnél mélyebben is kapcsolódni az ügyfeleiddel és valóban kompetens tanácsadást nyújtani, akkor az életmód-tanácsadó képzés való neked, hiszen a munkád során valószínűleg olyan emberek is megfordulnak majd, akik tudásszomjjal felvértezve érkeznek és az egészséges életmód legmélyebb bugyraiban szeretnének válaszok után kutakodni, amihez Te, mint képesített életmód-tanácsadó egy hiteles forrás lehetsz.

VI. Kapcsolódó források és további információk

Weboldalak, könyvek, tanfolyamok a dietetikus képzésről és életmód-tanácsadó tanfolyamról

Bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy mit is kapsz pontosan a képzésen belül? Ezeken a forrásokon keresztül még többet informálódhatsz:

A dietetikus képzést illetően a pesti Semmelweis Egyetem, a Debreceni, Szegedi és Pécsi Egyetem honlapjainak böngészésével tudsz tovább kutatni és tájékozódni.

Nézd meg mit kínál a nemzetközileg akkreditált Életmód-tanácsadó képzés, amely egyesíti a teljes értékű növényi alapú táplálkozást, az életmódterápiát és a coaching készségeket: https://lifestylepro.hu/lifestyle-medicine-consultant-kepzes/

Esetleg megválaszolatlan kérdések vannak a fejedben, akkor ajánljuk, hogy nézz körül a GYIK-részlegen, hátha számodra hasznos tartalom vár rád:
https://lifestylepro.hu/gyik/

Továbbá ingyenesen elérhető tudásanyagok által is tájékozódhatsz további részleteket illetően: https://lifestylepro.hu/ingyenes/

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

 • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
 • 6 pilléres rendszer
 • Nemzetközileg akkreditált
 • 68 db szakirodalmi citálás
 • PDF formátum
 • Bármilyen eszközön olvasható
 • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
 • Gyakorlati tippek és tanácsok
 • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek