A Hibiscus sabdariffa, más néven hibiszkusz tea, a Malvaceae családba tartozó egyéves, bokros növény. Széles körben termesztik számos afrikai és délkelet-ázsiai országban, ahol jellemzően teaitalként fogyasztják vagy a hagyományos gyógyászatban használják. Ellis és munkatársai a hibiszkusz vérnyomásra és kardiometabolikus markerekre gyakorolt hatását vizsgálták egy 2022-ben megjelent tanulmányban. (1)
A tanulmányban alaposan áttekintették azokat a klinikai vizsgálatokat és kísérleti tanulmányokat, amelyek a hibiszkusznak a vérnyomásra, a koleszterinszintre, a glükózszintre és más kapcsolódó kardiometabolikus markerekre gyakorolt hatását értékelték. A metaanalízisbe összesen 17 randomizált-kontrollált vizsgálatot vontak be. A vizsgálatok időtartama 4 hét és 90 nap között volt, és a hibiszkuszkivonat különböző adagjait alkalmazták.
A kutatók megállapították, hogy a hibiszkusz jelentősen csökkenti a szisztolés vérnyomást és a diasztolés vérnyomást. A randomizált kontrollált vizsgálatok összesített eredményei alapján a hibiszkusz szignifikánsan csökkentette a szisztolés vérnyomást, amely átlagosan 7,1 mmHg-el mérséklődött.
A hibiszkusz-kiegészítés az összkoleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek csökkenéséhez vezetett. Azoknál a résztvevőknél, akik több, mint 4 héten át fogyasztottak legalább 500 mg hibiszkuszt, jelentősen csökkent az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintje.
A kutatók két diétát is összehasonlították a hibiszkusz hatásával. Az egyik a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta, amelyet kifejezetten a magas vérnyomás csökkentésére fejlesztettek ki, és hatásosságát számos kutatás alátámasztja. A másik diéta a koleszterinszint csökkentésére irányuló étrend, amelyet szintén hivatalos irányelvek ajánlanak.
Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik hibiszkuszt fogyasztottak, kedvezőbb változások történtek a vérzsírok szintjében, beleértve az LDL-koleszterint, az összkoleszterint, a triglicerideket és a HDL-koleszterint, mint azoknál, akik csak a koleszterincsökkentő diétát követték. A vérnyomáscsökkentésben a hibiszkusz és a DASH diéta kombinációja hatékonyabbnak bizonyult, mint önmagában a DASH diéta.
A vizsgálatok alapján, amelyeket ebben az elemzésben összesítettek, egyetlen tanulmány szerzői számoltak be enyhe emésztési panaszokról. A tanulmányban résztvevők napi 1 gramm hibiszkuszkivonatot fogyasztottak, a tünetek azonban egy héten belül elmúltak. Más mellékhatásokat nem jelentettek, még akkor sem, amikor a résztvevők napi 10 gramm hibiszkuszt fogyasztottak.
A kutatások szerint a hibiszkusz hatása a vérnyomás csökkentésére gyakran hasonló volt, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszereké. Közepesen magas vérnyomás esetén a hibiszkusz hatása szinte ugyanolyan volt, mint a gyakran használt gyógyszereké. Például 10 gramm hibiszkusz fogyasztása hasonló vérnyomáscsökkenést eredményezett, mint 50 milligramm Captopril nevű gyógyszer. Viszont kisebb dózisú hibiszkusz (250 mg) nem volt olyan hatékony, mint a gyógyszeres kezelés.
Ez a tudományos összefoglaló bemutatja, hogy a legújabb kutatások szerint a hibiszkusz fogyasztása kedvezően hathat a szív-és érrendszeri egészségre, különösen azok számára, akiknek tartósan magas a vérnyomásuk. A hibiszkuszt általánosan biztonságosnak és jól tolerálhatónak tartják, és rendszeresen fogyasztható egy kiegyensúlyozott étrend részeként.
Cikkreferátumot írta: L. Hanna
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve
6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások:
(1) Ellis LR, Zulfiqar S, Holmes M, Marshall L, Dye L, Boesch C. A systematic review and meta-analysis of the effects of Hibiscus sabdariffa on blood pressure and cardiometabolic markers. Nutr Rev. 2022;80(6):1723-1737. doi:10.1093/nutrit/nuab104