Szójatej és a csontok egészsége

Egy amerikai tanulmányban a rendszeres szójatejfogyasztás 56%-kal alacsonyabb csontritkulás kockázattal állt összefüggésbe.

Posztmenopauzás nők körében kiemelt problémát jelent a csontritkulás, ezért annak megelőzése komoly kihívás, különösen azoknál, akik nem fogyasztanak tejtermékeket.

Az Adventista Egészségkutatás 2 (Adventist Health Study-2) keretében végzett vizsgálat célja az volt, hogy felmérje a tej- és tejhelyettesítő italok fogyasztásának hatását a csontritkulásra.

A keresztmetszeti tanulmányban 337 posztmenopauzás nő vett részt, akiknél a kutatók a csontsűrűséget a sarokcsont ultrahangos vizsgálatával, ún. „broadband ultrasound attenuation” (BUA) módszerrel vizsgálták, ahol az alacsonyabb BUA érték alacsonyabb csontsűrűséget jelent.

A magasabb életkor, az alacsonyabb testtömegindex és az ösztrogénpótló terápia hiánya lényegesen alacsonyabb csontsűrűséggel álltak összefüggésben.

Az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik legalább heti egyszer fogyasztottak szójatejet, a BUA értékek szignifikánsan magasabbak voltak, mint azoknál, akik soha vagy ritkábban ittak szójaalapú italokat.

Napi egy vagy több adag szójatej fogyasztása 56%-kal alacsonyabb csontritkulás kockázatot mutatot, azon alanyokhoz képest, akik soha nem fogyasztottak szójatejet.

Ez az összefüggés az életkor, testsúly, testmozgás, dohányzás, ösztrogén hormon használat és kalciumbevitel figyelembevétele után is megmaradt.

A napi legalább egy adag tejtermék fogyasztása 62%-kal alacsonyabb csontritkulás kockázattal állt összefüggésben, a heti kettő adagnál kevesebbel szemben.

A szójatej izoflavon és fehérjetartalma, illetve kálciumtartalma lehetséges biológiai mechanizmusok, melyek a szójatej csontvédő hatására magyarázatként szolgálhatnak.

A tanulmány eredményei hozzájárulnak a növényi alapú étrendek és a csontanyagcsere kapcsolatának megértéséhez.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kutatás keresztmetszeti jellege miatt nem bizonyít ok-okozati viszonyt, azonban arra utal, hogy a rendszeres szójatejfogyasztás hasonló mértékben hozzájárul a csontok védelméhez, mint a tejtermékek fogyasztása.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Vichuda Lousuebsakul Matthews, Synnove F Knutsen, W Lawrence Beeson, Gary E Fraser, Soy milk and dairy consumption is independently associated with ultrasound attenuation of the heel bone among postmenopausal women: the Adventist Health Study-2, Nutr Res. 2011 Oct;31(10):766-75.  doi: 10.1016/j.nutres.2011.09.016., PMID: 22074801

Ajánlott szakmai cikkek