Hogyan lehetsz táplálkozási tanácsadó?

Egészséges táplálkozás

Érdekel a táplálkozástudomány, és szívesen foglalkoznál táplálkozási tanácsadással? Megmutatjuk, hogyan érheted el az álmodat! Összegyűjtöttük, mit kell tudnod a táplálkozási tanácsadók tanulmányairól, milyen bemeneti követelményekkel kell számolnod, és milyen továbblépési karrierlehetőségeid lesznek, ha képzed magad.

Áttekintés

I. Miért fontos a táplálkozási tanácsadó képzés?

Az emberek többsége szeretne egészségtudatosabban élni, így egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben az egészséges életmódra való törekvés.

Legalábbis ezt mutatja a különböző fitnesz- és táplálkozást nyomon követő, kalóriaszámláló applikációk népszerűsége, a táplálkozási tanácsadással foglalkozó influenszerek nézettsége, valamint a személyre szabott étrendek iránti megnövekedett igény. 

II. Egészséges táplálkozás és a krónikus betegségek

Statisztikailag is bizonyított, hogy egyre több ember fordul dietetikushoz, táplálkozási tanácsadóhoz, akár egészsége megőrzése érdekében, akár alakformálás céljából, akár az egészséges életmód kialakítása miatt.

A krónikus betegségekkel, ételintoleranciával küzdők számára elengedhetetlen a szakszerű étrend, a diétás programok felállítása, így ők stabil bázisát képezik a dietetikusok ügyfeleinek. 

III. A táplálkozási tanácsadó képzés növekvő trendje

A legtöbb emberre a közösségi média is nyomást gyakorol, így a táplálkozási tanácsadás kiterjed a fogyókúrázni vágyókra, a testük fittségét megőrizni kívánókra, az egészséges életmódot keresőkre, de még az öregedés megelőzésére is. 

A táplálkozási szakemberek iránti kereslet pedig egyre nő a piacon. A Polaris piackutató intézet adatai is ezt támasztják alá, miszerint 2022-ben a táplálkozástudománnyal foglalkozó iparág forgalma elérte a 7,58 milliárd dollárt, és ez az előrejelzések szerint 2032-ig legalább 3,7%-kal növekedni fog csaknem 11 milliárd dollárra.

IV. Miről szól a táplálkozási tanácsadó képzés?

A táplálkozási tanácsadó tanfolyam felépítése jellemzően rövidebb idejű, néhány hónapos képzések, amelyek elsősorban az egészséges táplálkozáshoz nyújtanak ismereteket, és megalapozzák, hogy pozitív hatást gyakorolhass mások egészségére.

Egészséges táplálkozás alapjai a teljes értékű növényi ételek

A táplálkozási tanácsadó tanfolyam elvégzése után egy tanúsítványra tehetsz szert, amely az életmódváltásban való segítségnyújtásra, tanácsadásra jogosít fel. 

A táplálkozási tanácsadók fő feladata a tévhitek, hamis információk eloszlatása, az állapotfelmérés, a vendégek céljainak elérésében való segítségnyújtás tanácsadás útján, valamint személyre szabott étkezési terv kialakításával.

V. Táplálkozási tanácsadó képzés témakörei

 • Táplálkozási alapismeretek, makronutriensek, vitaminok, ásványi anyagok
 • Antioxidánsok: ORAC és ANDI értékek
 • Az élelmi rost szerepe
 • A koleszterin anyagcsere és lipidtranszport alapjai
 • Nemzetközi táplálkozási ajánlások
 • Divatos táplálkozási irányzatok és kockázatai
 • Ételek, ízek, állagok helyettesítése
 • Címkeolvasás
 • Feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
 • Étrend-kiegészítők
 • Vízfogyasztás
 • Étrend hatása a krónikus betegségekre
 • Étrend összeállítása

VI. Hol hasznosíthatod a megszerzett ismereteket, mint táplálkozási tanácsadó?

Az élet számos területén kamatoztathatod a táplálkozási tanácsadó tanfolyam során megszerzett tudásodat.

Segítségedre lehet egy hatékony fogyókúra kidolgozásánál, a megfelelő étkezési típus kiválasztásánál, de olyan hétköznapi tevékenységek során is, mint például a bevásárlás vagy a főzés, hogy mi kerüljön, vagy ne kerüljön a kosaradba, illetve az asztalra.

VII. Egészséges életmód és táplálkozás kiválasztása

Az elmúlt évtizedben több táplálkozási trenddel is találkozhattál, a jelenlegi táplálkozástudományi kutatások azonban azt mutatják, hogy a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) bevezetésével, valamint a feldolgozott élelmiszerek kerülésével tehetünk legtöbbet az egészségünkért.

A növényi étrend alapkoncepciója a húsfogyasztás csökkentése, mivel ezek magas telítettzsírsav- és koleszterintartalmuk miatt számos betegség kialakulásáért felelősek. 

Táplálkozási tanácsadó tanfolyam elvégzése után segíthetsz az ügyfeleidnek a vásárlási listát is összeállítani

A teljes értékű növényi étrend a magas rosttartalmú ételek,

 • a teljes értékű gabonák,
 • a gyümölcsök,
 • a zöldségek,
 • a hüvelyesek
 • és a magvak fogyasztását részesíti előnyben.

A feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek ‒ mint például a konzervek, de akár az egészségesnek tűnő energiaszeletek is ‒ jellemzően magas kalóriatartalmúak, a tartósítás miatt nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot vagy sót, valamint szintetikus összetevőket.

Nem meglepő tehát, hogy nagymértékben hozzájárulnak olyan népbetegségekhez, mint az elhízás vagy az inzulinrezisztencia.

VIII. Táplálkozási tanácsadó képzés előfeltételei és jelentkezés

Előfeltételek

A képzésre való jelentkezés előfeltétele az érettségi, továbbá előnyös lehet, ha egészségtudományi alapismeretekkel is rendelkezel. Emellett hű társaidról se feledkezz meg: a szakmai elhivatottságodról, a tanulási kedvedről, illetve a személyes érdeklődésedről.

Ma már számos képzőhely kínálata közül választhatsz, a lehetőségek tengerében ugyanakkor nehéz eligazodni.

A megfelelő táplálkozási tanácsadó képzés kiválasztása

A megfelelő képzés kiválasztásában fontos szempont lehet az oktatók szakmai végzettsége, valamint a szakmai hitelesség, ezek ugyanis garanciát jelentenek a képzés minőségére nézve.

Dolgozz rugalmasan táplálkozási tanácsadó végzettséggel és oktasd az egészséges táplálkozás alapjait

Nem lényegtelen a választásban továbbá, hogy a személyes oktatási formát, vagy inkább az online tanulást részesíted előnyben.

Fontos tényezők lehetnek táplálkozási tanácsadó képzés választásakor:

 • Online oktatás
 • Felvételről visszanézhető videók
 • Rugalmas időbeosztás szerinti tanulás
 • Munka mellett is végezhető
 • Online vizsga quiz-ek
 • Nemzetközi akkreditáció
 • Oktatók szakmai végzettsége
 • Bizonyítékokon alapuló tananyag

Ma már számos online képzés áll a lehetőségedre, amennyiben nehézséget okozna számodra az utazás, a személyes megjelenés. Ezek előnye, hogy a tananyagokat, feladatokat online formában kapod meg, így bármikor elérheted őket.

IX. A táplálkozási tanácsadó munka különböző formái 

Táplálkozási tanácsadóként lehetőséged van saját tanácsadói vállalkozás indítására, melynek során az edukáció zászlaja alatt tevékenykedve segíthetsz az embereknek. Mindezt megteheted egyéni vagy csoportos tanácsadás formájában, de akár online módon is. 

Napjainkban nagyon népszerűek az edukációs tartalmak a közösségi média felületein, és közkedveltek az ingyenes és előfizetéses kihívások is, melyek különböző étrendeket, diétákat, recepteket osztanak meg, segítve az életmódváltást, egészséges táplálkozást, alakformálást vagy a fogyást.

X. Milyen karrierlehetőségeid vannak a táplálkozási tanácsadó képzés elvégzése után?

A táplálkozási tanácsadó képzésen elsajátított ismeretek számos más területtel jól összekapcsolhatók. Remekül kiegészítik:

 • jógaoktatók,
 • fitneszedzők,
 • masszőrök,
 • coachok,
 • egészségügyi szakemberek munkáját,
 • de egy biobolt vezetőjeként is hasznosíthatod az itt megszerzett tudást.

A táplálkozási tanácsadó képzés elvégzése akkor is jó választás lehet, ha pusztán hobbiból, személyes érdeklődésből, önfejlesztés céljából szeretnél ismereteket szerezni a témában. Táplálkozási tanácsadóként ugyanis sokat tehetsz önmagad és szeretteid egészségéért.

Később pedig, ha szeretnéd elmélyíteni a tudásodat a táplálkozástudomány területén, továbbfejlesztheted magad életmód-tanácsadóvá, ami szélesebb spektrumot fed le a táplálkozástudományban, vagy dietetikussá, ami egyetemi diplomát ad.

XI. Gyakori kérdések és válaszok a táplálkozási tanácsadó képzés kapcsán

A dietetikus és a táplálkozási tanácsadó képzés szinonim fogalmak? 

A válasz: nem. 

A dietetikus képzés magasabb szintű végzettséget biztosít, és egyetemi végzettséget ad. Ennek megfelelően a dietetikusok mélyebb és részletesebb ismeretekkel, komplex tudásanyaggal rendelkeznek az egészséges táplálkozásról, valamint a különböző táplálkozással kapcsolatos betegségekről.

A dietetikus feladata

Fő feladatuk a különböző betegségekkel, például cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával, valamilyen ételintoleranciával, ételérzékenységgel küzdő betegeknek való segítségnyújtás, tanácsadás, étrendtervezés.

Táplálkozási tanácsadó tanfolyam után képes leszel egészséges táplálkozás kapcsán tanácsadást adni

A táplálkozási tanácsadó képzés célja

A táplálkozási tanácsadó képzés célja, hogy átfogó ismereteket adjon a helyes táplálkozásról, az élelmiszerekről, tápanyagokról, és olyan szakembereket neveljen ki, akik képesek az egészséges emberek számára táplálkozásvezetési tanácsokat adni, például a megfelelő táplálkozás, vagy fogyás tekintetében. Fontos különbség, hogy a dietetikushoz képest a táplálkozási tanácsadó nem foglalkozhat betegekkel.

Milyen nehézségek merülhetnek fel a táplálkozási tanácsadó képzés tanulása és a szakmai gyakorlata során?

A táplálkozási tanácsadó munka nagy felelősséggel jár. Ezért minden kezdőben ott a bizonytalanság, a félelem, hogy nem megfelelő tanácsokat ad. Fontos, hogy türelmes légy magaddal, és a vendégeiddel együtt fejlődj. 

Az aggályaid leküzdésében az idő, a tapasztalat és a szakmai tudásod folyamatos fejlesztése lesz a legnagyobb segítségedre. A gyakorlatban nélkülözhetetlen az elhivatottság, a kitartás, hogy időt szánj a tanulásra, az ismeretek elsajátítására. 

Táplálkozási tanácsadó képzés elvégzése után tévhiteket tudsz feloldani

Hasznos, ha a különböző tévhiteket is ismered, mivel így könnyebben megérted a vendégeidet, és hatékonyabban tudod őket a helyes irányba terelni.

Fontos, hogy tisztában legyél a kompetenciáiddal is, mi az, amire kiterjed a hatóköröd, és mi az, amire nem. Tanácsadóként tudatában kell lenned, hogy mely esetek igénylik dietetikus, vagy más szakember közbelépését.

XII. Kezdj el tanulni a LifestylePro Academy életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén

Munka mellett végezhető

A Lifestyle Medicine Consultant képzés túllép a hagyományos táplálkozási tanácsadó képzések keretein. Ez egy online formában elérhető, 4 hónapos életmód és táplálkozási tanácsadó képzés, amely az életmódterápia és a coaching módszereit ötvözi, fókuszában pedig a teljes értékű növényi táplálkozás áll. 

6 pilléres tudományos módszertan

A tanfolyam 14 modulból és 128 leckéből tevődik össze, melynek ismeretei az egészségügyi alapismereteken és a táplálkozáson túl kiterjednek a teljes értékű növényi alapú étrendre (TÉNÉ), a krónikus betegségek epidemiológiájára, a testmozgásra, a stresszkezelésre, az alvásra, a függőségkezelésekre, a társas kapcsolatok szerepére.

Nemzetközileg akkreditált

Az International Board of Lifestyle Medicine nemzetközi szervezet által akkreditált tanfolyam során megismerheted az életmódváltás lépéseit és a hatékony motivációs technikákat, az elvégzésével pedig bejelentett felnőttképzési tanúsítványt kapsz.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

 • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
 • 6 pilléres rendszer
 • Nemzetközileg akkreditált
 • 68 db szakirodalmi citálás
 • PDF formátum
 • Bármilyen eszközön olvasható
 • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
 • Gyakorlati tippek és tanácsok
 • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek