A növényi és állati alapú étrendek hatása a halálozási kockázatra

Egy 2019-ben Japánban végzett vizsgálat szerint a hús- és zsíralapú étrendet követők körében közel háromszor magasabb volt az összhalálozás kockázata, mint a növényi alapú étrendet követők körében.

A krónikus betegségek növekvő terhe miatt az étrendi szokások egészségi állapotra mért hatása egyre nagyobb szerepet kap. Számos tanulmány utal arra, hogy a növényi alapú étrendek, különösen, ha teljes értékű növényi élelmiszerekre épülnek, csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz és egyes daganatos betegségek kockázatát. 

Egy nemrégiben publikált japán vizsgálat további megerősítésként szolgál a növényi alapú étrendek kedvező hatásáról.

A tanulmányban közel 3000, 65 éves japán résztvevő étrendi szokásait és egészségi állapotát elemezték. Az alanyokat 1996 és 2005 között toborozták, és átlagban 10.5 éven keresztül követték nyomon. A résztvevők étrendi szokásait ételgyakorisági kérdőív segítségével elemezték, majd az alábbi három csoport egyikébe sorolták faktorelemzés alapján:

  • Húsos-zsíros étrendi minta: Ebben a csoportban az alanyok étrendjére az olajok és zsírok, egyéb, hús, fűszerek, burgonya, cukor és tésztafélék magas fogyasztása volt jellemző.
  • Egészséges étrendi minta: Ezt a csoportot a zöldségek, gyümölcsök, gombák, algák, tengeri ételek, hüvelyesek és fűszerek fogyasztása jellemezte.
  • Tej-kenyér étrendi minta: Ezen csoportba tartozó alanyok étrendje nagy mennyiségben tartalmazott tejtermékeket és kenyeret.

A nyomonkövetési idő alatt 255 résztvevő hunyt el. 

A kérdőívekből nyert étrendi adatok alapján 20 fő ételcsoportba sorolták az elfogyasztott élelmiszereket, és kiemelendő, hogy a halakon kívül, az egészséges étrendi mintázatban szereplő összes többi élelmiszer növényi eredetű volt.

Soha nem dohányzók körében a húsos-zsíros étrendi minta közel háromszoros, míg a tejtermék-kenyér minta kétszeres halálozás kockázatáttal állt összefüggésben, míg az egészséges minta 56%-os kockázatcsökkenést mutatott. 

A húsos-zsíros étrendi minta még abban az esetben is jelentős kockázatnövekedéssel állt összefüggésbe, ha az elemzésben csak nem dohányzó, alkoholt csak ritkán fogyasztó és napi 1 óránál többet sétáló alanyokat vontak be, ami arra utal, hogy ez az étrendi minta még a máskülönben egészséges életmódot élők között is növelte a halálozás kockázatát.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

W Zhao, S Ukawa, E Okada, K Wakai, T Kawamura, M Ando, A Tamakoshi, The associations of dietary patterns with all-cause mortality and other lifestyle factors in the elderly: An age-specific prospective cohort study, Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):288-296.  doi: 10.1016/j.clnu.2018.01.018.  Epub 2018 Feb 15., PMID: 29428786

Ajánlott szakmai cikkek