A fekete és a zöld tea csökkentik a vérnyomást?

Egy 2014-es metaanalízis szerint a legalább 12 hétig tartó zöld- vagy fekete teafogyasztás kis, de szignifikáns mértékű vérnyomáscsökkenést eredményez.

A magas vérnyomás világszerte vezető rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek, a stroke-nak és a veseelégtelenség kialakulásának. A vérnyomás kis mértékű, néhány Hgmm-rel (higanymilliméter) történő csökkenése is kimutathatóan csökkenti ezen betegségek kockázatát.

A teában lévő polifenolok és koffein oyan növényi vegyületek, amelyek hatással lehetnek a vérnyomásra, ezért egy 2014-es  tanulmány, melyet a British Journal of Nutrition szaklapban publikáltak, azt vizsgálta, hogy a teafogyasztás milyen hatással van a vérnyomásra.

A szisztematikus áttekintés és metaanalízis 25 randomizált kontrollált vizsgálat adatait elemezte, melyekben összesen 1476 alany vett részt. A tanulmány célja az volt, hogy a fekete és zöld tea rendszeres fogyasztásának hatását értékeljék a szisztolés és diasztolés vérnyomásra.

Eredmények: 

Az 1 hétnél rövidebb ideig tartó vizsgálatokban nem volt jelentős hatással a teafogyasztás a vérnyomásra.

Ezzel szemben a legalább 12 hetes fogyasztást vizsgáló tanulmányok átlagosan 2,6/2,2 Hgmm-es csökkenést mutattak ki.

A zöld tea átlagban 2,1/1,7 Hgmm-es csökkenést okozott, míg a fekete tea 1,4/1,1 Hgmm-rel csökkentette a vérnyomást, mely arra utal, hogy a zöld tea vérnyomáscsökkentő hatása minimálisan nagyobb.

A tea vérnyomáscsökkentő hatását nem befolyásolta a teákban lévő polifenolok dózisa, mivel az 544 mg/nap feletti vs. alatti dózisok szerinti alcsoport elemzések nem mutattak lényeges hatást.

Továbbá az elfogyasztott koffein dózisa és a résztvevők egészségi állapota sem volt hatással a megfigyelt eredményekre.

A hatásmechanizmus hátterében nagyrészt a teában található flavonoidok állnak, amelyek javítják az érfal (endothelium) működését és rugalmasságát, fokozzák a nitrogén-oxid hasznosulását, csökkentik az oxidatív stresszt, valamint gyulladáscsökkentő és értágító hatással is bírnak.

Ugyan az összesített eredmények alapján a teafogyasztás okozta vérnyomáscsökkenés nem kimondottan nagy mértékű, azonban népesség szinten ez is jelentős csökkenést eredményezhet a stroke és a szívbetegség miatti halálozás arányában.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Gang Liu, Xue-Nan Mi, Xin-Xin Zheng, Yan-Lu Xu, Jie Lu, Xiao-Hong Huang, Effects of tea intake on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials, Review  Br J Nutr. 2014 Oct 14;112(7):1043-54.  doi: 10.1017/S0007114514001731. Epub 2014 Aug 19., PMID: 25137341

Ajánlott szakmai cikkek