A bab és a marhahús hatása a jóllakottság érzetre

Egy klinikai vizsgálat szerint a bab ugyanolyan jól eltelít, mint a marhahús, azonban több rostot és kevesebb telített zsírt tartalmaz.

A megfelelő jóllakottságérzet kimondottan fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában és a túlevés megelőzésében.

Egy 2024-ben kiadott randomizált, kontrollált vizsgálatban 35 idősebb felnőtt vett részt, akik átlag életkora 72 év volt. A tanulmány összehasonlította a bab és marhahús hatását a jóllakottság érzetre.

Az intervenciók során tortillát etettek az alanyokkal, amelyek 80 g sovány marhahúst vagy 135 gramm vörös- vagy feketebabot tartalmaztak.

A babos ételek energiatartalma 426 kcal-t tartalmazott, a marhahúsos tortilla pedig 440 kcal-t. Továbbá a babos tortillák fehérjetartalma lényegesen alacsonyabb volt a marhás tortillához képest (21g vs. 35g), ugyanakkor a babos tortillák több rostot tartalmaztak (12 g vs. 2 g).

A kutatók az ételek elfogyasztása után 30 percenként, 3 órán keresztül mérték fel a résztvevők jóllakottságérzetét, valamint a következő étkezésnél elfogyasztott ételek mennyiséget.

A tanulmány fő eredményei:

Az eredmények szerint a babot tartalmazó tortillák ugyanolyan mértékű jóllakottságot biztosítottak, mint a marhahúsos tortilla.

A következő étkezés során elfogyasztott pizzák mennyiségében szintén nem volt különbség a babos és marhahúsos ételek között.

Ez azt jelenti, hogy a résztvevők hasonló jóllakottságot éreztek mindkét étkezés után, és nem volt szignifikáns különbség a későbbi energiafogyasztásban sem.

A kétféle babos tortilla lényegesen több rostot és kevesebb telített zsírt tartalmazott, ami hosszú távon kedvezőbb hatással van az anyagcsere és szív-érrendszeri kockázatra.

A fehérjebevitelről korábbi tanulmányok kimutatták, hogy fokozza a jóllakottsági hormonok szintézisét, azonban a vizsgálatban az alacsonyabb fehérjetartalmú babos tortillák azonos mértékben hatottak a jóllakottság érzetre.

Ezt azzal lehet magyarázni, hogy a babban levő rostok lassítják a rágást és az emésztési tranzitidőt, meghosszabbítják a tápanyagok felszívódását, növelik a gyomorürülés idejét és a gyomor térfogatának kitágulását, valamint serkentik a jóllakottsági hormonok kiválasztását, mely szintén elősegíti a jóllakottságot.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

ScienceDirect, The Journal of Nutrition, Volume 155, Issue 4, April 2025, Pages 1193-1201, Beans Improve Satiety to an Effect that Is Not Significantly Different from Beef in Older Adults: A Randomized, Crossover Trial

Ajánlott szakmai cikkek