Az alkohol és a májcirrózis kockázata

Egy 2020-as metaanalízis szerint már napi egy ital is növeli a májcirrózis kockázatát a nőknél, míg napi öt vagy több ital mindkét nemnél drasztikusan fokozza a kockázatot.

Az alkoholfogyasztás világszerte az egyik fő oka a májbetegségeknek. A májcirrózis egy krónikus, jelenleg visszafordíthatatlan, gyakran halálos kimenetelű állapot, amely a máj hegesedésével és zsugorodásával jár.

A májcirrózis kialakulásában az alkohol szerepe kiemelkedő. Egy 2019-ben kiadott szisztematikus áttekintés és metaanalízis célja az volt, hogy meghatározza, milyen mennyiségű alkoholfogyasztás mellett nő meg jelentősen a májcirrózis kockázata. A kutatók a nemek közötti különbségeket is vizsgálták.

A szakirodalmi cikkek kutatása során 9 megfigyeléses tanulmányt találtak a szerzők, amelyek megfeleltek a beválasztási kritériumoknak. A vizsgálatokban összesen 2,6 millió résztvevő adatai álltak rendelkezésre, akik között 5505 májcirrózis esetet azonosítottak a megfigyelési idők alatt.

A tanulmány főbb eredményei:

A ritkán történő, alkalmi alkoholfogyasztás nem növelte a kockázatot.

Ezzel szemben, nőknél már napi 1 ital (12 g alkohol) elfogyasztása is statisztikailag lényeges kockázatnövekedést mutatott. Férfiaknál a napi 1 adag alkohol elfogyasztása nem volt statisztikailag lényeges hatással a májcirrózis kockázatára.

Azon nők között, akik napi 7 adag felett fogyasztottak alkoholt közel 25-szöröse volt a májcirrózis kockázata, míg férfiaknál ugyanezen mennyiségnél hétszer magasabb volt a kockázat. A viszonyítási alap mindkét esetben olyan alanyok voltak, akik nem fogyasztottak alkoholt.

A kutatás különösen fontos, mert az eddigi epidemiológiai adatok alapján nem volt egyértelmű, hogy létezik-e biztonságos mennyiség, ami rendszeresen fogyasztva még nem jár megnövekedett kockázattal.

Továbbá az is kiemelendő, hogy a vizsgálatokban az alkoholfogyasztás gyakorisága önbevallással történt, ami lényegesen alulbecsülheti a valós bevitelt és torzíthatja az eredményeket.

Ezen szakirodalmi áttekintés eredményei szerint nincs rendszeresen fogyasztható biztonságos mennyisége az alkoholnak, különösen nőkre vonatkozólag. Azt is fontos kiemelni, hogy ez a tanulmány az alkohol hatását csupán a májcirrózis vonatkozásában elemezte és nem vett figyelembe más betegségeket.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Michael Roerecke, Afshin Vafaei, Omer S M Hasan, Bethany R Chrystoja, Marcus Cruz, Roy Lee, Manuela G Neuman, Jürgen Rehm, Alcohol Consumption and Risk of Liver Cirrhosis: A Systematic Review and Meta-Analysis, Am J Gastroenterol. 2019 Oct;114(10):1574-1586. doi:10.14309/ajg.0000000000000340., PMID: 31464740, PMCID: PMC6776700

Ajánlott szakmai cikkek