Az étrendi inflammatorikus index és a krónikus betegség kockázata

Egy 2024-es tanulmány szerint a magasabb étrendi gyulladásos index 77%-kal  növelheti a szív-érrendszeri és mentális betegségek együttes előfordulását.

A krónikus, alacsony fokú gyulladás kulcsszerepet játszik számos betegség kialakulásában, melyek közzé tartoznak a kardiometabolikus zavarok, mint például a hipertónia, szívbetegség, stroke, cukorbetegség és az olyan mentális betegségek, mint a depresszió és szorongás.

Az étrendi inflammatorikus index az ételek gyulladást elősegítő vagy éppen mérsékelő hatását pontozza az alapján, hogy milyen hatással vannak hat gyulladásos biomarker szintjére: C-reaktív protein (CRP), interleukin (IL)-1β, IL-4, IL-6, IL-10, tumor nekrózis faktor-α (TNF-α).

Jellemzően a sok finomított szénhidrátot és telített zsírt tartalmazó étrendek, amelyek szegények rostokban, vitaminokban és antioxidánsban magasabb gyulladásos pontszámot kapnak.

Egy 2024-ben kiadott tanulmány 5984 felnőtt résztvevő bevonásával vizsgálta az étrendi gyulladásos indexet alapul véve 27 makro- és mikrotápanyag bevitelét, illetve azt, hogy ezek milyen módon befolyásolják a mentális és kardiometabolikus betegségek kockázatát.

A kutatók kifejezetten a multimorbiditásre mért hatást vizsgálták, aminek az számított, ha legalább két kardiometabolikus vagy mentális betegség együttesen fennállt egy személynél.

Az alanyok étrendi inflammatorikus értékei −4 és +4 között mozogtak.

A résztvevők 75%-a pro-inflammatorikus étrendet követett, ami 0-nál magasabb pontszámot jelent.

A multimorbiditás előfordulása 3,5% volt az alanyok között, azonban az étrendi gyulladásos index növekedésével lényegesen növekedett a multimorbiditás kockázata, akár közel 80%-al is.

Kiemelendő, hogy a hatás mindkét nemnél hasonló volt.

A magas étrendi inflammatorikus index elsősorban az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztással (kevés rost, vitamin és ásványi anyag bevitel) állt összefüggésben, nem pedig a gyulladásfokozó tápanyagok túlzott fogyasztásával.

Az eredmények egyetértésben állnak más szakirodalomi bizonyítékokkal, amely szerint az anti-inflammatorikus étrend csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek és depresszió kockázatát.

Az eredmények alapján tehát a pro-inflammatorikus étrend lényegesen és jelentősen növeli a multimorbiditás kockázatát már viszonylag fiatal alanyok (átlag életkor 36) között is.

Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Hivatkozások

Hemant Mahajan, Judith Lieber, Poppy Alice Carson Mallinson, Santhi Bhogadi, Santosh Kumar Banjara, Sanjay Kinra, Bharati Kulkarni, The higher dietary inflammation is associated with a higher burden of multimorbidity of cardio-metabolic and mental health disorders in an urbanizing community of southern India: A cross-sectional analysis for the APCAPS cohort, Hum Nutr Metab. 2024 Jun;36:None. doi: 10.1016/j.hnm.2024.200254, PMID: 38828398

Ajánlott szakmai cikkek