Hat különböző amerikai kohorszvizsgálat eredménye szerint a magasabb tojás- és koleszterinfogyasztás közel 20%-kal magasabb szív- és érrendszeri betegség és halálozás kockázattal állt összefüggésbe.
Az étrendi koleszterin és tojásfogyasztás szív- és érrendszeri hatásai egy régóta vitatott téma.
Egy 2019-es tanulmány, hat nagy amerikai kohorszvizsgálat adatait vonta össze a témában, melyekben összesen közel 30 ezer alany vett részt, akiket átlagban 17,5 éven keresztül követtek nyomon.
A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja az étrendi koleszterin és a tojásfogyasztás hosszú távú egészségügyi hatásait.
Az eredmények:
- Minden további 300 mg étrendi koleszterin elfogyasztása naponta, ami kb. 2 tojásnak felel meg, 17%-kal magasabb összhalálozási kockázattal és 18%-kal nagyobb kardiovaszkuláris kockázattal állt összefüggésben.
- Minden további fél tojás elfogyasztása naponta 6%-kal magasabb kardiovaszkuláris- és 8%-kal magasabb összhalálozási kockázatot jelentett. Ez az összefüggés nőknél volt kimondottan erős.
- A magas étrendi koleszterinbevitel 26%-kal magasabb stroke kockázatot mutatott.
A vizsgálatban megfigyelt összefüggés a koleszterinbevitel és a magasabb kardiovaszkuláris kockázat között független volt a zsírbevitel mennyiségétől és minőségétől, ami azt jelenti, hogy még alacsonyabb telített zsírbevitel mellett is magasabb kockázatot jelentett a magas étrendi koleszterin.
Azonban itt azt is fontos megemlíteni, hogy általában a magas koleszterintartalmú ételek gazdag forrásai a telített zsíroknak is, és ezt megerősíti az is, hogy a vizsgálatban az összefüggésért kimondottan a vörös- és feldolgozott húsok és a tojás felelt.
A kutatók szerint hatékony stratégia lehet a tojássárgája fogyasztásának limitálása és kiemelik a mértékletesség kulcsfontosságú szerepét, különösen azok számára, akiknél fennáll a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Fontos kiemelni, hogy ez az elemzés nagy mintaszámú és hosszú követési idejű tanulmányokat elemzett, mely által erősebb bizonyítéknak számít, mint korábbi vizsgálatok, azonban a limitciói közé tartozik, hogy önbevallásból származó adatokat elemzett.
Összességében a tanulmány azt sugallja, hogy érdemes tudatosan kezelni a koleszterinforrásokat az étrendben, különösen a nagyobb mennyiségű tojásfogyasztás esetében.
Cikkreferátum szerzője: Jankó Róbert
INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.
- Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
- 6 pilléres rendszer
- Nemzetközileg akkreditált
- 68 db szakirodalmi citálás
- PDF formátum
- Bármilyen eszközön olvasható
- 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
- Gyakorlati tippek és tanácsok
- Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára
Hivatkozások
Victor W Zhong, Linda Van Horn, Marilyn C Cornelis, John T Wilkins, Hongyan Ning, Mercedes R Carnethon, Philip Greenland, Robert J Mentz, Katherine L Tucker, Lihui Zhao, Arnita F Norwood, Donald M Lloyd-Jones, Norrina B Allen, Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality, JAMA. 2019 Mar 19;321(11):1081-1095. doi: 10.1001/jama.2019.1572., PMID: 30874756