A dysmenorrhea és a jóga kapcsolata

Bevezetés

Nők millióinak az életét nehezíti meg, valamint rontja az életminőségüket és okoz akár munkából való kiesést nap mint nap, továbbá az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet szentelnek neki különböző kutatások. Nem másról, mint a dysmenorrhea-ról van szó, ami a menstruáció előtt és alatt fellépő görcsös alhasi fájdalmat jelenti, melynek további tünetei akár a hányinger, hányás, szédülés, kisugárzó hátfájdalom lehetnek.

Pathomechanizmus

Az endometrium magas aktivitása a véráramban túlzott koncentrációban jelenlévő ér összehúzódást kiváltó prosztaglandinok szintjének megemelkedését okozhatja, ami havonta fellépő görcsös méh összehúzódásokban nyilvánulhat meg.

A prostaglandin felszabadulása serkenti a méh izomrétegének összehúzódását, ezáltal a kis endometriális erekben perfúziócsökkenést előidézve, ami az endometrium széteséséhez, vérzéshez és kismedencei fájdalomhoz vezet.

Fő rizikófaktorok:

  • túlsúly
  • dohányzás (-következetes érszűkület – csökkent endometriális véráramlás)
  • munkával vagy általános életeseményekkel kapcsolatos stressz

Hagyományos és alternatív kezelési lehetőségek

Az NSAID fájdalomcsillapítóktól elkezdve a transvaginális gyűrűn át egészen a szájon át szedhető fogamzásgátlók széles palettája áll rendelkezésre terápiás lehetőségként a fájdalom akut kezelésében.
Relaxáció, gyógynövény terápia, étrendi változtatások, viselkedésterápia: Egy pár példa, amiknek a hatását intenzíven vizsgálják az elmúlt években ennek vonatkozásában.

Erre a listára vették fel többek között a jógát, mely a legújabb bizonyítékok alapján csökkenti a prosztaglandin és ezáltal a myometriális (méh izomrétege) ischaemia (csökkent vérátáramlás) intenzitását, ami a kismedencei fájdalomhoz vezet.

Egy tanulmányban, amiben alacsony zsírtartalmú vegetáriánus diétát egy placebo csoporttal hasonlítottak össze arra a következtetésre jutottak, hogy az intervenciós csoportban résztvevők kisebb intenzitással élték meg a fájdalmat, ami rövidebb periódusokban és kevesebb ideig is tartott.

Egy másik tanulmányban a thiamin hatását vizsgálták, ami a szervezet B1-vitamin szintjének megemelésével szignifikánsan csökkentette az átélt fájdalmat.

A jóga, mint kiegészítő terápia

10 különböző tanulmány is bizonyította, hogy a jóga egy költséghatékony, nem gyógyszeres terápiás lehetőség a dysmenorrhea megelőzésére.
Ez a mozgásforma a test összehangolására koncentrál gyengéd, vezetett mozdulatokkal, valamint légzéstechnikák gyakorlásával.

Az Asana alkalmazása

Sakuma és mtsai 83 nőt vontak be egy prevenciós és 40 nőt pedig egy kontrollcsoportba. Azt figyelték meg 2, illetve 4 hét után, hogy a fájdalom mérésére adott kérdőíven kapott eredmények javuló tendenciát mutattak.

Rakhshaee és munkatársai vizsgálatában 50 primer dysmenorrheában szenvedő serdülő lány vett részt, akiket egy jógás intervenció, és 42 lányt tartalmazó kontrollcsoportba randomizáltak. A jógagyakorlás során 3 féle pózt alkalmaztak a résztvevők: Cobra, Cat és Fish azaz – kobra, macska és hal pózt.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a kísérleti csoportban a beavatkozás első és második hónapja között szignifikánsan alacsonyabb volt a fájdalom intenzitása és időtartama, mint a kontrollcsoportban. Emellett javult a fizikai erőnlét és az általános egészségi állapot is. 

Egy másik tanulmány a homocisztein (egy szintén bizonyítottan oxidatív stresszt okozó marker) csökkent szintjét mutatta ki rendszeres jógagyakorlás során. 

Parkhad és munkatársai 200 olyan serdülő lányon végeztek vizsgálatot, akik fájdalmas menstruációs görcsökről számoltak be. Nekik 6 hónapon keresztül napi 45 perces jógaprotokollt adtak, melybe többek között beletartozott a Savasana, Virasana, Trikonasana stb. gyakorlat. A 6 hónapos gyakorlás utáni értékeléskor megfigyelték, hogy a vizsgált populáció körében a dysmenorrhea előfordulása 69,5%-ról 6,5%-ra csökkent! 

A pranayama légzéstechnikák rendszeres gyakorlása szintén egy lehetséges technika a dysmenorrhea  kezelésére. Mechanizmusában hasonlóan a paraszimpatikus idegrendszer aktiválása játszik szerepet, ami a fájdalom intenzitásának csökkenéséhez és jobb általános közérzethez vezet. 

A Yoga Nidra (mélyrelaxáció) gyakorlása szintúgy csökkentheti a dysmenorrheát és a kapcsolódó tüneteket, ami az agyalapi mirigy stimulálásával magyarázható. Itt azonban további vizsgálatok szükségesek. 

Lehetséges mechanizmusok

A jógagyakorlatok, amik a fizikai relaxációt elősegítik, a fájdalom csökkent érzékeléséhez és átéléséhez vezethetnek, ami a  paraszimpatikus idegrendszer aktiválásával magyarázható. 

Amint fentebb említettük, a vazoaktív prosztanoidok koncentrációjának növekedése a méhnyálkahártya – és izomzatának hiperaktivitásához, a méh véráramlásának csökkenéséhez és szöveti ischaemia kialakulásához vezet, ami ciklus alatt fájdalmat vagy dysmenorrheát okoz. 

A jóga és a kismedencei asanak az alábbi módon segítenek:

  1. Javítják a véráramlást a kismedencei régióban.
  2. Serkentik a béta-endorfinok felszabadulását is, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak.
  3. Olyan hormonok szabadulnak fel a véráramban, mint a kortizol, a glükóz, a plazma renin, az adrenalin és a noradrenalin, amelyek segítenek az egészséges testfunkciók szabályozásában.
  4. A különböző légzésgyakorlatok bizonyítottan csökkentik a vegetatív reaktivitást.
  5. A jóga a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyen keresztül csökkenti a szimpatikus aktivitást is, ami fontos szerepet játszik a fájdalom csökkent érzékelésében.
  6. A mély és hosszú (ki)légzés ellazítja a test vázizmait, különösen a medence területén, és szintén hozzájárul a fájdalom csökkentéséhez.
  7. Egy tanulmány szerint a jógagyakorlás során optimálisan keletkeznek alfa agyhullámok, amelyek a relaxációért, a fájdalomcsillapításért és a szerotonin felszabadításáért felelősek.

Konklúzió

A menstruáció minden nő életciklusának szerves része, amely befolyásolja a fizikai, mentális, érzelmi egészséget és az életminőséget. Sok menstruációs rendellenesség, köztük a menstruációs zavar marad felismeretlenül és kezeletlenül. Ma már számos költséghatékony, alternatív beavatkozást vizsgálnak a női egészségügyi rendellenességek kezelésére, így jelentős mennyiségű szakirodalom támasztja alá a jóga (asana/pranayama/yoga nidra) előnyeit a dysmenorrhea csökkentésében.

Cikkreferátumot írta: Dr. Vincze Réka

Hivatkozások

Kanchibhotla D, Subramanian S, Singh D. Management of dysmenorrhea through yoga: A narrative review. Front Pain Res (Lausanne). 2023 Mar 30;4:1107669. doi: 10.3389/fpain.2023.1107669. PMID: 37063942; PMCID: PMC10098011.

INGYENES E-KÖNYV: Az életmódorvoslás zsebkönyve

6 módja annak, hogy átvedd az irányítást az egészséged felett. Fedezd fel az ingyenes e-könyvből a Lifestyle Medicine nemzetközileg akkreditált tudásanyag egy szeletét.

  • Bizonyítékokon alapuló életmódorvoslás
  • 6 pilléres rendszer
  • Nemzetközileg akkreditált
  • 68 db szakirodalmi citálás
  • PDF formátum
  • Bármilyen eszközön olvasható
  • 34 oldalnyi evidence-based tudásanyag
  • Gyakorlati tippek és tanácsok
  • Tapasztalt és feltörekvő szakértők számára

Ajánlott szakmai cikkek